Начало Новини Актуално Наложиха възбрана на около 260 кг риба

Наложиха възбрана на около 260 кг риба

Актуално

В два обекта в Старозагорска област е констатирана нерегламентирана търговия с риба, съобщи вчера директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Генади Ганчев. Единият от тях е в с.Ковачево, община Раднево, за около 200 кг риба, а вторият - в с.Дъбово, община Мъглиж -около 60 кг. В двата обекта рибата е продавана в нарушение на чл. 12 от Закона за храните - без съответния лиценз и разрешителни.

След извършване на микробиологичен анализ ще стане ясно дали възбранената риба ще се предаде на социални заведения от областта, или ще бъде извозена за унищожение в екарисаж.
Масираните проверки преди Никулден стартираха сутринта на 4 декември т.г. Девет мобилни екипа със служители от Агенцията, МВР и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури следят за неправомерни продажби в цялата област.

Д-р Ганчев припомни, че глобата за физически лица, нарушили закона, е от 1500 до 3000 лева, а за фирмите санкцията е от 3000 до 5000 лева.
Право да продават никулденския специалитет имат постоянни и временни обекти, които притежават съответните надлежни разрешителни.
При съмнения за нерегламентирана търговия с риба гражданите могат да сигнализират на дежурния телефон на Агенцията по безопасност на храните 070012299, а в рамките на работното време от 9.00 до 17.30 часа - на тел. 042/62 67 92.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини