Начало Новини Актуално Наложиха домашен арест на двама от Превозвачите

Наложиха домашен арест на двама от Превозвачите

Актуално

Мярка за неотклонение домашен арест постанови вчера състав на Окръжен съд - Стара Загора, на секретаря на община Гълъбово Пенчо Стоянов и старозагорския бизнесмен Милан Миланов, задържани при спецакция Превозвачите. С парична гаранция от по 2000 лева на свобода излязоха и двете задържани при акцията счетоводителки на превозваческите дружества Надежда Гуджева и Маринка Динева.

Заради използваните СРС-та делата се гледаха при закрити врати.

Петият задържан - 56-годишният Илия Илиев, управител на превозвачeското ДЗЗД Обединение Автотранс, все още е с мярка за неотклонение задържане под стража. По непотвърдена информация, той се намира в столичната болница Света Анна под полицейска охрана и за него съдът ще заседава най-вероятно утре.

Припомняме, че секретарят на Община Гълъбово Пенчо Стоянов, който се явява и управител на ДЗЗД Марица транс 2006, бизнесменът Милан Миланов - управител на ДЗЗД Превози Фаворит 2006, и двете счетоводителки бяха арестувани на 2 декември т.г. във връзка с разследване за изнудване - чл. 214 от НК, и за пране на пари - чл.253. Трите обединения (ДЗЗД-та), управлявани от Стоянов, Миланов и Илиев, са извършвали превоз на работници от Мини Марица-изток. По данни на МВР трите дружества са обединили повече от 30 малки фирми-превозвачи и е формирано окрупнено юридическо лице, от името на което през 2007 г. е сключен договор с Мините за превоз на работници на значително завишени цени на километър. Разликата между по-високата и реалната стойност малките превозвачи връщали на дружествата, за да продължат да изпълняват курсове. Предстои да бъдат изчислени загубите на Мините, но от сега е ясно, че те ще са в големи размери, предвид всекидневният режим на работа и превоз, съобщиха още от пресцентъра на МВР.

Вчера първо бе гледана мярката за неотклонение на бизнесмена Милан Миланов. Той беше докаран в съдебната зала с белезници, а двамата му защитници поискаха съдът да не дава ход на делото, тъй като не се били запознали с доказателствените материали. Адвокатският ход беше добре изчислен, тъй като точно в 11.00 часа вчера изтече 72-часовото задържане на бизнесмена. След отстраняването на журналистите от съдената залата, заради СРС-тата, съдът все пак гледа делото и постанови домашен арест за Миланов.

За разлика от него, секретарят на Община Гълъбово се появи в съдебната зала без белезници, тъй като неговите 72 часа бяха изтекли преди съдебното заседание. Неговият защитник заяви пред медиите, че е успял да се запознае с доказателствените материали, без тези от СРС-тата поради липса на време. Обжалването пред Апелативен съд е насрочено за 13-ти от 10 ч. Според закона клиентът ми е в принудителен отпуск, с което трябва да се съобрази неговият административен ръководител, заяви защитата на Стоянов.
Самият кмет на Гълъбово Николай Тонев, който вчера прекара часове наред в съдебните кулоари, отказа коментар по прецедента със секретаря на общината.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини