Начало Новини Актуално Найлоновите торбички поскъпват, за да се намали употребата им

Найлоновите торбички поскъпват, за да се намали употребата им

Актуално
Стара Загора

Масово разпространените тънките найлонови торбички ще поскъпнат от следващата година, за да се ограничи използването им, коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Цената на торбичките ще се повишава постепенно в годините, за да се избегне стрес за работещите в производството им, където са заети между 2-3 хиляди души.

Мярката е обсъдена с асоциация Полимери, за да се коментират възможностите за преминаване към производство на друг вид торбички, като биоразградимите, отбеляза Караджова, цитирана от БТА и econ.bg.
По думите й поскъпването на торбичките ще се осъществи чрез повишаване на продуктовата такса за производството им до размер, който ще откаже хората да ги купуват.
Ако отида в магазина и една подобна торбичка струва един лев, ще се откажа да я купя, даде пример екоминистърът.
Според нея, обаче, като начало цената им ще бъде по-ниска.
Всяка по-евтина торбичка ще бъде сигнал, че е нерегламентирано произведена и не е платена определената от държавата продуктова такса, посочи Караджова.
По думите й все още се обсъждат мерките за контрол върху използването на тънките найлонови торбички. Не може заради това, че контролът ще бъде труден, да се отказваме от идеята, коментира министърът.
Засега продуктовата такса ще се въведе само за прозрачните найлонови торбички, за по-плътните цената няма да се повишава, за да се тества системата, каза още Караджова.

 

Още новини