Начало Новини Актуално Найденов обсъди с представители на МОТ транспонирането на директивата на

България представи пред МОТ документите за ратифициране на последните две основни конвенции за трудовите права

Актуално

На специална церемония в Женева постоянният представител на Република България към ООН и други международни организации посланик Юрий Щерк депозира пред генералния директор на Международната организация по труда  Жилбер Хоунгбо ратификационните инструменти за Конвенции № 155 и № 187.

Двете конвенции предлагат рамка за определяне на национална политика, насочена към предотвратяване на трудови злополуки и професионални заболявания посредством насърчаване на социалния диалог, както и към създаване на все по-безопасна и здравословна работна среда чрез координирани действия на всички заинтересовани страни. През 2022 г. те са включени сред десетте основни конвенции на МОТ. България ги ратифицира през февруари 2024 г. С този акт страната ни влезе в списъка на държавите, ратифицирали всички  фундаментални конвенции на организацията за правата на човека в сферата на труда.

България винаги е била силен поддръжник на включването на изискването за осигуряване на безопасна и здравословна работна среда в рамката на МОТ за основните принципи и права на работното място, подчерта посланик Щерк по време на церемонията по депозирането.

От своя страна генералният директор на организацията  Жилбер Хоунгбо отбеляза, че България е последователна в изпълнението на своя ангажимент за защита на основното право на безопасна и здравословна работна среда и за насърчаване на безопасността и здравето при работа с оглед предотвратяване на трудови злополуки и професионални заболявания.

Още новини