Начало Новини Актуално Най-слабата година отчитат розопроизводители

Най-слабата година отчитат розопроизводители

Актуално

От 30 до 50 на сто по-ниски добиви на розов цвят през тази година отчитат розопроизводителите в Казанлъшко, което се отрази и на добива на розовото масло. В момента то се котира от 3600 до 3800 евро за килограм и очакванията са цената да скочи драстично. Представителите на бранша - розопроизводители и преработватели, са категорични, че това е най-слабата година в Казанлъшкото поле. Кампанията продължи почти месец и в момента тече разплащане с розоберачи и кантарджии.

Масово изкупната цена на розов цвят стигна до 2 лева за килограм, а на розоберачите се заплаща по 50 стотинки, пише вестник Старозагорски новини.
Няколко, според запознати, са причините за ниските добиви - студената пролет и качеството на розовия разсад, който в последните години се прави на различни основи и така всеки храст се превръща в розов резник, твърди розопроизводител на големи площи. Свое отражение за слабата реколта дава и недобрата поддръжка на градините, масовата липса на оборотни средства сред малките розопроизводители и почти липсващата подкрепа от страна на държавата за отрасъла. Не са единици малките стопани на розови ниви от по 2-3 дка, които са ги оставили на произвола поради невъзможността да се грижат за тях.
Практиката в розобера да се наемат като берачи социалнослаби на граждански договори и безработни не е най-добрата, твърдят розопроизводители. Според тях като всяка друга работа и розоберачът трябва да е мотивиран. Малко плащат, бе репликата на самите берачи.
Само допреди година-две цената за килограм цвят бе 70 стотинки. Заради дефицита на работна ръка като бонус се предлагаше и баничка с минерална вода.

Още новини