Начало Новини Актуално Най-много 10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година

Най-много 10 дни отпуск ще могат да се прехвърлят за следваща година

Актуално

Законодателят е дал право на всички служители и работници да получават годишна отпуска, за да могат да си възстановят силите. В този смисъл работодателят няма право да забранява на служителя да взема отпуска, подчерта министърът. Ако синдикатите се обявят против мярката, това означава, че нямат ангажимент към своите работници и служители, каза още Младенов и коментира, че при служители, които не са вземали отпуска с години - 200, 300 дни, рискът от трудова злополука и професионално заболяване в много по-голям.

По негово мнение, синдикатите грешат в твърдението си, че от прилагането на тази мярка ще бъдат затворени предприятия, съобщи econ.bg. Младенов подчерта, че ще бъдат намерени подходящи срокове, в които да могат да изчистени старите отпуски и да се сложи ред в системата. Най-много 10 дни ще могат да бъдат прехвърлени за следващата година. Трябва да ви кажа, че в Министерството на труда и социалната политика, ако уволня всички работници, трябва да платя над 2 млн. лв само за неплатени и неизполвани отпуски. Това е във всяко ведомство каза министърът.
Не може човек, на когото се дава отпуска, да не я ползва. В същото време някои вземат болнични да копаят лозето, категоричен е социалният министър.

Още новини