Начало Новини Актуално Най-голямата болница в Стара Загора заведе иск срещу Здравната каса за над 2 млн. лв.

Най-голямата болница в Стара Загора заведе иск срещу Здравната каса за над 2 млн. лв.

Актуално

Най-голямата многопрофилна болница в Стара Загора - МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович", заведе вчера съдебен иск срещу Здравната каса за възстановяване на дължимите суми от март до август 2010 г.

"Дължимите заработени суми, които МБАЛ Проф. д-р Стоян Киркович има да получава от Касата, са 2 217 000 лева, уточни изпълнителният директор д-р Николай Колев. Той информира, че до 15 часа вчера в сметката на болницата не са постъпили обявените 65 милиона от министър Дянков, които в петък НЗОК е привела на РЗОК.
От общинските болници в т.нар. колективен иск срещу Касата са се включили и от МБАЛ - Чирпан. Според нейния шеф д-р Неделчо Тотев, неразплатените суми от март до август са около 150 000 лева. Той бе категоричен, че пари по сметката му до 15.30 часа вчера от Районната каса не са преведени. Колежката му от Казанлък д-р Кети Маналова информира, че ще обмислят дали да се обърнат към Темидa, защото от РЗОК в Стара Загора й потвърдили, че ще преведат дължимите пари от отпуснатите 65 милиона лева.
Според председателя на Асоциацията на лекарите от болничната помощ д-р Динко Генев, над половината от болниците в страната са завели искове срещу НЗОК, пише вестник Старозагорски новини.
Исковете на всяка болница са отделни, защото всяка една е отделна юридическа единица, но смисълът на колективен иск е, че се посочва в СГС, че става въпрос за един и същ ответник по делото от различните ищци, поясняват медици. За всички здравни заведения, завели искове срещу Касата, единственият им източник на финансиране е НЗОК.  
Според обобщена информация НЗОК дължи над 150 милиона лева към различните болници в България. Те пък са натрупали дългове към различни доставчици за почти 500 милиона лева.

Още новини