Начало Новини Актуално Най-голямата болница в областта ще съди Здравната каса за над 1 млн. лв.

Най-голямата болница в областта ще съди Здравната каса за над 1 млн. лв.

Актуално

МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович - Стара ЗагораМногопрофилна болница за активно лечение Проф.д-р Стоян Киркович в Стара Загора ще съди Националната здравна каса за неизплатени задължения в размер на над 1 милион лева от март до сега, съобщиха от ръководството на здравното заведение. Искът им към съда ще бъде част от  колективния иск, който ще бъде внесен от Националното сдружение на областните многопрофилни болници (НСОМБАЛ) срещу НЗОК.

"Нещата вече стават трагични. Фирмите ни отказват доставки на лекарства и консумативи. Ще се наложи болните сами да си носят храна и да спрем прането на болнично бельо. От Здравната каса вече се подиграват с нас", коментираха от болницата.
МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович е една от 9-те болници в Старозагорска област, които отказаха да подпишат предлаганите анекси с т.нар. делегирани бюджети за м.август т.г. Въпреки отказа, те, както и останалите здравни заведения в страната, де факто минаха на делегирани бюджети още през юни, когато НЗОК оряза, без каквото и да е законно основание, заработените от тях средства от 20% на над 30%. Парите за юли 2010 г. пък още не са изплатени от Касата.
МБАЛ Проф.д-р Стоян Киркович е единствената болница, която предаде отчетите си в РЗОК миналата седмица в присъствието на нотариус. Ръководството на най-голямото здравно заведение в областта няма претенции към Регионалната здравна каса в Стара Загора, тъй като тя е само второстепенен разпоредител на средствата. Претенциите са към НЗОК. От здравноосигурителния монополист не крият, че натрупаните задължения към болниците в страната са около 125 млн.лв. Миналата седмица директорът на Касата доктор Нели Нешева обясни, че все още не е ясно как и кога ще се изплатят тези средства.
Може би решение ще намери съдът.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини