Начало Новини Актуално Най-големият фотоволтаичен парк на Балканите започва работа във Великотърновско

Най-големият фотоволтаичен парк на Балканите започва работа във Великотърновско

Актуално
Соларен парк

Най-големият фотоволтаичен парк на Балканите започва да работи във Великотърновско. Той е изграден с южнокорейски средства и ще бъде открит от посланика на страната у нас Н.Пр. Чън Би Хо на 8 март. Южнокорейските компании SDN Company и KOSEP са вложили 150 млн. евро в изграждането на електроцентрали за ток от слънцето, които се намират в село Самоводене и град Златарица.

На церемонията по въвеждането в експлоатация на фотоволтаиците ще присъстват изпълнителният директор на SDN Company и шефът на Националната електрическа компания на Корея, областният управител и кметът на Велико Търново, председателят на общинския съвет и изпълнителният директор на НЕК. Това става ясно от информация в днешния брой на вестник Янтра днес, цитиран от econ.bg.

Реализацията на проекта започна през декември 2010 година. Тогава министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че инвестицията и проектът са важна стъпка в постигането на целите до 2020 година в България 16% от електроенергията да е от възобновяеми енергийни източници. От SDN Company тогава обясниха, че в рамките на инвестицията ще бъдат изградени подстанция и далекопровод за свързване на мощностите от над 20 мегавата с преносната мрежа.

Компанията строи фотоволтаична централа и край Сливен. Планираната й мощност е 9 мегавата, а инвестициите в нея се очаква да достигнат 50 млн. евро. За доставката и монтирането на инверторите, сухите трансформатори и друго електрическо оборудване се грижи британската компания ABB.

В средата на миналата година SDN Company обявиха намерението си да съдят България и да спрат инвестициите си. Причината? Намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да свали с една трета цените, по които смята да изкупува енергията, произвеждана от фотоволтаици. По-късно стана ясно, че за парка си край Самоводене компанията ще получи старата по-висока цена, защото имаше акт за извършване на проби.

Още новини