Начало Новини Актуално Най-богатите старозагорци (според класация на вестник Пари)

Най-богатите старозагорци (според класация на вестник Пари)

Актуално
богатите от Стара ЗагораКласацията на вестник Пари за най-богатите българи включва и 13 представители на Старозагорска област. Ето поредността на местата, които са им отредени от икономическия ежедневник:
 • 1. Петя Славова (номер 14 в общата класация с 218.6 милиона лева) - мажоритарен собственик на Инвестбанк.
 • 2-3. Божидар Колев и Тодор Белчев (20-и и 21-ви с по 184.8 милиона лева) - съоснователи и съсобственици на веригата хипермаркети Технополис.
 • 4. Иван Ангелов (33-ти със 137.6 млн. лева) - собственик, заедно с брат си Лука, на птицекланица Градус.
 • 5. Николай Михайлов (40-ти със 101.6 милиона лева) - собственик на инфраструктурната компания Трейс Груп Холд АД.
 • 6-7. Бизнес тандемът Руси Данев - Георги Узунов (55-и и 56-ти със 72.6 и 72.5 милиона лева) - собственици на Ритъм 4, Фарадей и Захарни заводи АД - Горна Оряховица.
 • 8. Стойчо Кълвачев (60- ти с 65.2 милиона лева) - заедно със съпругата си Иванка Пенева са собственици на корпоративна група Кълвача.
 • 9. Дарина Павлова (77- ма с 51.6 милиона лева) - наследява холдинга на Мултигруп от съпруга си Илия Павлов.
 • 10.    Богдана Иванова (87-ма с 46.2 милиона лева) - най-големият акционер с 25% в Булсатком АД.
 • 11. Лука Ангелов (93-ти с 39.4 милиона лева) - съсобственик в Градус АД с брат си Иван Ангелов.
 • 12. Памен Генчев (98- ми с 37.9 милиона лева) - акционер в Булсатком АД.
 • 13. Татяна Сотирова (с 36.9 милиона лева затваря класацията на в. Пари под номер 100) - акционер в Булсатком АД.

Разбира се, всяка подобна класация навсякъде по света предизвиква различни, дори разнопосочни коментари и анализи. Има доволни и недоволни. И от това, че едни са включени, и от това, че други са изключени. И от това, че едни са по-нагоре, други - по-надолу... Вярно е, че за бизнеса, не само в България, точен кантар няма. На първо място, защото парите никога не спят...
И така, на попадналите в класацията - Честито! На желаещите да попаднат в нея с чист и прозрачен бизнес - Успех! На отпадналите - Утешение!
Надежда има за всички - все пак всяка класация е предпоследна, коментира вестник Национална бизнес поща.

През изминалата седмица класацията на вестник Пари предизвика най-много коментари с това, че в топ 100 на богатите българи има много неизвестни имена, представляващи бизнес структури без прозрачна публична история.
Такъв проблем с личностите и фирмите, свързани със Стара Загора, няма. Читателите на Национална бизнес поща отдавна са оценили ефективността на партньорството ни с българския малък, среден и едър бизнес.
По-интересно бе да проверим кой от тях с какво се занимава в дните след публикуването на ТОП 100 на вестник Пари.

Петя Славова (Ивестбанк) работи върху проект за диверсификация на инвестиционния си пакет. Божидар Колев и Тодор Белчев (Технополис) работят върху поредния си хипермаркет. Иван и Лука Ангелови (Градус) търсят по-широк излаз на международните пазари. Николай Михайлов (Трейс Груп Холд) решава проблемите около участъка Стара Загора - Нова Загора на магистрала Тракия. Руси Данев и Георги Узунов (Ритъм 4, Фарадей, Захарни заводи) преговарят за развитие на дейността си с партньори от чужбина.
Стойчо Кълвачев (група Кълвача) в характерния си експанзивен стил по телефона коментира: Не зная, не съм виждал тази класация... Всеки си пише каквото си иска... В България всеки си приказва каквото си иска. Не сме проверявали, не съм тук, правя бизнес в чужбина. Нека се върнем, за да коментираме.
Най-трудно уловима и потайна се оказа казанлъчанката Дарина Павлова (наследството на Мултигруп). Причините за това са може би проблемите, връхлетели близките й Силвио Берлускони и Мишел Бонев. Използвайки за връзка близката й приятелка - гадателката Теодора, разбрахме, че за Дарина тези класации са глупости и не желае да ги коментира. Теодора, обаче прогнозира, че новите инвестиции на Дарина в Италия ще се развият успешно въпреки кризата.
Пламен Генчев, който е и председател на УС на СНЦ Бизнесът за Берое, и неговите близки и партньори от Булсатком Богдана Иванова и Татяна Сотирова разбираемо трудно преглъщаха след мъжката игра на беройци загубата с 0:1 от Левски за купата на България, за да коментират какъвто и да било бизнес.


№ 20 и 21
Божидар Колев - 184,8 млн. лв.
Тодор Белчев - 184,8 млн. лв.

Божидар Колев (42 г.) и Тодор Белчев (41 г.) са съсобственици и съоснователи на веригата от хипермаркети за бяла, черна, офис техника и ИТ Технополис. Те са приятели от детинство, родени са в Стара Загора, учили са заедно в Техникума по електротехника, а после и в Техническия университет в София. През 1993 г. създават фирмата си Видеолукс. През 1995 г. Видеолукс подписва първия си ексклузивен договор - за правата за продажба в България на продуктите на JVC. Вторият им подобен договор е с южнокорейската LG през 1998 г. През 2001 г. в партньорство с германската строителна компания Линднер, която стои зад изграждането на Бизнес парк София, Видеолукс отваря първия си хипермаркет за техника. В момента Технополис има 25 магазина в цялата страна. За 8-те години, в които съществува, компанията е инвестирала в България повече от 138 млн. лв. и е създала над 2000 работни места.

Божидар Колев: Присъствие в тази класация не е било наша цел

- Г-н Колев, как се отнасяте към присъствието си - Вашето и това на съдружника Ви Тодор Белчев, в класацията на в. Пари на 100-те най-богати българи за 2010 година?

-  Смятам, че тази класация е оценка за сериозния работещ бизнес в България. Респективно тя е оценка за нашия бизнес, за това, което сме направили през годините. В никакъв случай обаче не е било наша цел да присъстваме в подобни класации.

-  Какви качества, според Вас, трябва да притежава един бизнесмен, за да попадне в подобна класация?

- Много е трудно да се каже само с няколко думи. На първо място - предприемачески нюх, работохолизъм, издръжливост - тя е особено необходима в България. И със сигурност и мъничко късмет. Без него нищо в живота не става.

№ 14

Петя Славова - 218,6 млн. лв.

Петя Славова е родена в с. Дъбово, Старозагорско. Средно образование завършва в Икономическия техникум в Стара Загора, а висше - в Икономическия университет във Варна. Мажоритарен собственик е на Инвестбанк, някогашна Международна ортодоксална банка Свети Никола, после за кратко Нефтинвестбанк. Заедно с дъщеря си и сина си тя притежава и Феста Холдинг. Началото на бизнеса си Петя Славова поставя заедно с вече бившия си мъж Митко Събев - номер 2 в класацията. Двамата основават компанията Феста.

№ 33, № 93

Иван Ангелов и Лука Ангелов - 137,6 млн. лв. и 39,4 млн. лв.

Иван Ангелов (55 г.) и брат му Лука Ангелов (48 г.) са собственици на птицекланица Градус в Стара Загора. При откриването й през 2006 г. тя е обявена за най-голямата на Балканите. Разположена е на 11 хил. кв. м, инвестицията е 35 млн. лв., от които 5 млн. евро са получени по програма САПАРД.
Иван и Лука Ангелови са собственици на Градус 1 ООД, Градус 2 ООД, Градус 3 ООД, Градус 7 ООД и още над десет фирми. Братя Ангелови притежават и Бисер Олива АД, водещ производител на олио у нас. По-големият от двамата, Иван, притежава и ЕТ Градус - Иван Ангелов - 55. До октомври 2009 г. той е и член на надзорния съвет на ПФК Берое Стара Загора.

№ 40
Николай Михайлов - 101,6 млн. лв.

Николай Михайлов (55 г.) е от Стара Загора. Собственик на една от големите строителни компании у нас - Трейс Груп Холд АД. Холдингът участва в мащабни инфраструкгурни проекти, като строежа на първия лот от автомагистрала Тракия - Оризово - Стара Загора, както и на строящия в момента се втори лот Стара Загора - Нова Загора. Доц. Михайлов е преподавател в катедра Пътища на УАСГ. Дружеството изгражда и метрото на София.

№ 55
Руси Данев - 72,6 млн. лв.

№ 56

Георги Узунов - 72,5 млн. лв.

Руси Данев (65 г.) и Георги Узунов (66 г.) са най-богатите старозагорски бизнесмени. Двамата притежават Захарни заводи Горна Оряховица, както и фирми, чийто предмет на дейност е търговия с енергоресурси и метали за строителството.
ЕТ Георги Узунов - Фарадей е регистрирано през 2003 г. и е приемникът на вносителя на въглища Фарадей, но негов едноличен собственик е само Георги Узунов. ЕТ Ритъм - 4 - ТБ също е регистрирано през 2003 г. с основен предмет на дейност търговия с въглища, кокс и метали. Управител е Руси Данев, а негов едноличен собственик - съпругата му Таня Бонева.

№ 62

Стойчо Кълвачев - 65,2 млн. лв.

Стойчо Кълвачев (60 г.) и съпругата му Иванка Пенева са собственици на групата Кълвача, която се състои от компаниите Кълвача газ и Кълвача Инженеринг, които се занимават с дистрибуция на горива в България и в съседни държави и с производството на оборудване и съоръжения за газостаниции, бензиностанции и метанстанции.

№ 77

Дарина Павлова - 51,6 млн. лв.

Дарина Павлова е родена в Казанлък. След убийството на мъжа й Илия Павлов през 2003 г. наследява холдинга Мултигруп, по това време вече преименуван на MG корпорация.

№ 87

Богдана Иванова - 46,2 млн. лв.

Богдана Иванова е от Стара Загора. Тя е най-големият акционер (25%) в компанията за разпространение на телевизионни програми чрез сателит Булсатком АД.

№ 98

Пламен Генчев - 37,9 млн. лв.

Пламен Генчев (43 г.) е от Стара Загора. Акционер в Булсатком с 20,5%. През 1995 г. Генчев оглавява старозагорския кабелен оператор Верея кабел. Това е времето, в което този тип бизнес едва прохожда, а Верея са първата подобна компания в града. Напуска я през 2005 г., след като продава дяловете си - 28%, на съдружниците си. Но отново остава в същата сфера, разликата е, че Булсатком е доста по-голя- ма и перспективна компания. Там Генчев работи пряко заедно с другия изпълнителен директор и съдружник - Максим Заяков.
Пламен Генчев е председател на УС на СНЦ Бизнесът за Берое.

№ 100

Татяна Сотирова - 36,9 млн. лв.

Татяна Сотирова е съдружник в Булсатком с 20%. Няма участия в други фирми.

* * *
Лъчезар Богданов: Милионерите с влогове държат 1 млрд., а 100-те от класацията - 11,7 млрд.

По последни данни хората у нас с депозити над милион лева са 437 и I вече имат малко над 1 милиард лева.
А проучването на вестник Пари сочи, че 100-те най-богати според компаниите им държат общо 11.7 милиарда лева. Тогава излиза, че у нас няма сериозна класа от рентиери, от хора, които разчитат на доход единствено от лихви. Все още заможните разчитат на предприемачество, а активите им са част от балансите на икономически активни компании
Важен детайл обаче е, че все пак има значение дали притежаваш няколко милиона в банков депозит или притежаваш завод, който се оценява на няколко милиона, но едва ли ще ги вземеш, ако искаш утре да го продадеш.
Тоест това богатство в голяма степен е неликвидно. Мисля, че много малка част от хората в класацията могат в рамките на няколко седмици, да кажем, да превърнат тези суми, които са оповестени, в пари в брой, в банков депозит, в ликвидни средства...
По повод класацията трябва обаче да се направи уговорката, че не е много ясно доколко може да се отчете реалната задлъжнялост на компаниите, в които тези личности са собственици с основния капитал или дялове.
В крайна сметка, ако сведем тези суми до нетни притежания, а не просто до стойност на общия бизнес, според мен ще излезе, че богатството на най-богатите е пропорционално на размера на икономиката ни.

 

Още новини