Начало Новини Актуално Наградите Гепард получиха най-динамичните предприятия от Югоизточна България

Наградите Гепард получиха най-динамичните предприятия от Югоизточна България

Актуално

Национална конференция Гепард Стара ЗагораИкономедиа АД - групата, която издава вестниците Капитал и Капитал Daily, проведе в Стара Загора националната конференция Гепард. Пред участниците беше представена ежегодната класация Гепард на вестник Капитал. Обхванати се 1702 най-динамично развиващите се малки и средни компании в България.

В класацията попадат фирми, които отбелязват най-висок ръст на своите приходи. Критериите за класиране са: компанията да има ръст на приходите през последните две години, да са реализирали печалба през 2011 г., броят на служителите да бъде поне 10 души и годишния оборот за 2011 г. да е над 3,9 млн. лева и/или стойността на активите да е над тази сума.

Фирмите в класацията имат за 2011 г. общ оборот в размер на 21 млрд. лева, а печалбата е 1,4 млрд. лева. Те осигуряват работа на 107 000 души. Средният ръст на приходите им е 33%, средната норма на печалбата е 6,6%, а разкритите нови работни места 10%. Избраните фирми реализират 28% от Брутния вътрешен продукт на България.

Според националната класация, чрез фирмите, с които област Стара Загора е представена, заема 5-о място по ръст на приходите. Основен извод е, че в региона бизнесът е по-устойчив.

По време на конференцията бяха наградени и фирмите лидери в своите региони. Наградата за най-голям ръст на приходите в Старозагорска област получи фирма Ей Би Си Уинд Фарм ООД (400% ръст). Тя развива дейност от 2006 година и е специализирана в изграждането, експлоатацията и поддръжката на вятърни паркове. Призът на управителя на фирмата Цветан Иванов връчи председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов.

В конференцията участва изпълнителният директор на Института за пазарна икономика Светла Костадинова. Тя представи резултатите от национално проучване за нагласите на бизнеса през следващата година.

На ниво Европейски съюз се очаква умерен ръст от 1,4% на икономиката през 2013 г. За България най-оптимистичният вариант е на Министерството на финансите и той е 1,7%.

През следващата година в страната ни се очаква лек ръст на износа, ниско ниво на заетост (60% от трудоспособното население), запазване на високото ниво на безработица, особено сред нискоквалифицираните хора.

Според прогнозите, е възможен лек ръст на вътрешното потребление, минимално увеличаване на доходите на хората, които разчитат на държавния бюджет, както и малък ръст на инвестициите, но далеч от необходимото ниво за осезаем ръст на икономиката.

Проучването на Института за пазарна икономика обхваща развитието на всяка една от областите през последните 10 години. Резултатите показват, че Старозагорски регион се характеризира с много голяма контрастност на развитие, т.е. някои общини са много напред, за разлика от други, поясни Светла Костадинова. Областта като цяло осигурява много добра среда за бизнес, има динамичен ръст на доходите и намаляваща безработица. По последни данни към 2011 г. област Стара Загора по Брутен вътрешен продукт на човек е на 4-о място след столицата, София област и област Варна. За миналата година регионът е на 3-о място по доходи след област Перник и София.

Резултатите, представени от изпълнителния директор на Института по пазарна икономика показват още, че около 25% от населението в Старозагорско живеят под линията на бедността.

В конференция Гепард в Стара Загора участва още Мария Жекова, председател на Клуба на работодателя - Стара Загора. Тя подчерта факта, че усвояването на европейските средства в региона е слабо. В тази връзка тя апелира към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерство на финансите и банковия сектор за по-гъвкава политика спрямо бизнеса, който работи по европейски проекти. Мария Жекова акцентира и на липсата на технически кадри, което е проблем за бизнеса.

Олег Стоилов сподели, че старозагорският бизнес е най-активният в страната по отношение на усвояването на средства от ОП Конкурентоспособност на българската икономика. Той заяви, че регионът на Стара Загора се развива устойчиво и всички предимства трябва успешно да се използват за привличане на инвестиции.

В конференция Гепард, която се проведе в залата на парк-хотел Стара Загора, участваха също и областният управител на Стара Загора Недялко Недялков и областният управител на Сливен Марин Кавръков.

Гепард награди Стара Загора динамични фирми малки предприятия

Гепард награди Стара Загора динамични фирми малки предприятия

Гепард награди Стара Загора динамични фирми малки предприятия

Гепард награди Стара Загора динамични фирми малки предприятия
Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов връчи наградата за най-голям ръст на приходите в Старозагорска област на управителя на Ей Би Си Уинд Фарм ООД Цветан Иванов.

 

Още новини