Начало Новини Актуално Наградиха Георги Петров за изключителни заслуги към спорта

Наградиха Георги Петров за изключителни заслуги към спорта

Актуално
Георги Петров

Известният старозагорец Георги Петров получи Медал за заслуги за изключителния си принос за развитие на физическото възпитание и спорта. Високото отличие му бе връчено от президента Георги Първанов на специална церемония в Гербовата зала на Президентството. На нея бяха наградени и други големи спортисти на България.

Най-успешният български автомобилен състезател е бил номиниран за отличието от Министерството на спорта, а кандидатурата му е била одобрена от Министерския съвет. Медалът е не само за заслуги към автомобилизма, но и към развитието на спорта у нас.
Това е третото ми държавно отличие, пише вестник Национална бизнес поща. За спортните си успехи съм награждаван с Бронзов орден на труда и орден Червено знаме. Въпреки че са натоварени със социалистическа символика, аз се гордея с тях, защото те са израз на уважение към това, което съм постигнал на автомобилните писти у нас и в чужбина, каза Георги Петров.
В 25-годишната си кариера той е бил многократно републикански шампион на България, регистрирал е победи в редица състезания от европейски шампионати, ставал е шампион на престижния тогава турнир Мир и дружба. В продължение на 10 години е капитан на националния отбор по автомобилизъм, а вече цели 40 години животът му е свързан с автомобилизма. В момента е член на УС на БФАС. Георги Петров е и председател на българската асоциация за автомобилни превози АЕБТРИ и член на президиума на международния автомобилен съюз ИРУ.
Последното признание за дългогодишната ми спортна дейност беше за мен особено вълнуващо. Всички спортисти се изкачихме по стълбите към Гербовата зала в шпалир от гвардей- ци. Самата церемония по награждаването беше скромна, след нея нямаше вечери и коктейли. Вдигнахме само наздравици с шампанско за успеха на българския спорт през новата година, обясни известният автомобилен състезател, общественик и бизнесмен.
Той вярва, че новата 2011 г. може да е успешна за България, но само ако си извадим поука от кризата. Не трябва да чакаме някой да ни свърши работата. Бизнесът трябва да увеличи производителността си. Това касае увеличаването на брутния вътрешен продукт на България. Няма как да стане и без ефективната работа на администрацията, която трябва да пести времето на бизнеса, заяви известният старозагорец. И не на последно място нещо много важно - медиите трябва да отразяват справедливо събитията в България и да не запитат в популизъм, пожела за 2011 г. Георги Петров.

Още новини