Начало Новини Актуално Награда за световна иновация получиха казанлъшки инженери

Награда за световна иновация получиха казанлъшки инженери

Актуално

наградени казанлъчаниБългарски инженери взеха първа награда за най-значима световна иновация в сферата на безизкопните технологии за периода 2014-2015 г. Екипът от Строителна механизация Казанлък успява да обнови полуразрушени тръбопроводи с изключително големи размери в Казахстан. Специалистите получиха отличието NO-DIG Award от Международното общество за безизкопни технологии /ISTT/ на официална церемония в WOW Convention Center - Истанбул, Турция, на 29 септември.


 

Родните инженери са единствените, които приемат предизвикателството да реализират изключително сложния проект в град Жезказган, Република Казахстан - за рехабилитация на тръбопроводи с изключително големи размери (с диаметър до 2240 мм). Над петдесетгодишните съоръжения с множество течове са разположени под сгради, което прави тяхната подмяна по традиционните изкопни методи невъзможна.

За възстановяване функционалността на стратегическите тръбопроводи, българският екип прилага безизкопната технология Облицовка с втвърдяване на място, известна още като Феникс. Специално за проекта, казанлъшките специалисти проектират и изработват всички машини и съоръжения, необходими за рехабилитацията на огромните съоръжения в казахстанския ТЕЦ като изпълняват проекта успешно и в срок.

Технологията Феникс представлява вмъкване в старата тръба на гъвкав ръкав с комбинирана структура от PET филц и стъклени влакна. Винилестерната смола, с която предварително е импрегниран ръкавът, се втвърдява веднага след неговото инсталиране в разрушения тръбопровод. Полученият ефект е нова структурно здрава тръба, на която старата изпълнява функцията на кофраж.

Повече от 15 години казанлъчани развиват и прилагат в практиката си безизкопни технологии за изграждане и за рехабилитация на подземни тръбопроводи. Собственикът на съоръженията в Казахстан се обръща към тях след години на търсене на решение за спасяване на тръбопроводите, които затрудняват нормалната работа на централата, застрашават живота на работещите в нея хора и са причина за икономически загуби.

NO-DIG Award (Награда Без изкоп) е учредена през 1986 г. от Международното общество за безизкопни технологии – единствената в света организация на академични среди, производители и изпълнители в сферата на безизкопните технологии. Отличието се връчва за постижения в 4 различни категории, свързани с развитието и приложението на безизкопните технологии по света: академични изсладвания, обучение, изпълнен проект по безизкопна технология, нова машина, инструмент, система или технология и доклад/ проучване от студент или млад професионалист от академичната сфера.

Наградата е връчена на Стефан Желязков, председател на българска асоциация за безизкопни технологии и изпълнителен директор на наградената българска компания Строителна механизация АД Казанлък.

 

Още новини