Начало Новини Актуално Награда LUX за Снеговете на Килиманджаро. ЕП ще финансира продукцията с 90 000 евро (видео)

Награда LUX за Снеговете на Килиманджаро. ЕП ще финансира продукцията с 90 000 евро (видео)

Актуално
Награда LUX Снеговете на Килиманджаро евро видео

Филмът Снеговете на Килиманджаро на режисьора Робер Гедигиан спечели наградата LUX 2011. На официална церемония в пленарната зала на Европарламента в Страсбург лично председателят на ЕП Йежи Бузек връчи приза на френския продуцент Марк Бордур.

Творбата разглежда различните несправедливости, пледира за повече толерантност, като същевременно поставя под въпрос политическите и синдикалните борби. Атенберг на гръцкия режисьор Арина Рейчъл Тсангари и копродукцията Игра на Рубен Остлунг бяха другите два филма в кратката селекция, които се бориха за наградата.
При връчването на приза Йежи Бузек подчерта, че наградата за кино на Европейският парламент - наградата LUX, ни служи като напомняне, че това, което ни обединява, е по-силно от онова, което ни разделя. Тя ни напомня, че ценностите, свободите и дори самокритиката, които споделяме, си заслужават да се борим за тях. Тя също така ни напомня, че няма нищо, за което европейските филми да завиждат на неевропейските продукции.

По време на церемонията продуцентът на филма предаде думите на Робер Гедигиан: Ценностите на Европа за мен са свързани с идеята за Републиката - тази Република, която Жан Жорес, под чиято егида е поставен филмът, наричаше социална република: свобода, равенство и братство са качествата, които Европа трябва също да защитава. Моля ви, не изоставяйте бедните хора на Виктор Юго, друга фигура - покровител на филма и на Европа, в ледената вода на егоистичната сметка.

Наградата LUX се присъжда ежегодно от Европейския парламент на филми, които разглеждат основополагащите ценности на европейската идентичност, разкриват европейското културно разнообразие, или допринасят за дебата върху интеграционните процеси в ЕС.

Спечелилият филм ще получи финансиране от Европейския парламент в размер от 90 000 евро за субтитриране на 23-те официални езици на Европейския съюз, включително адаптирането му за хора със зрителни и слухови увреждания, както и за изработването на 35-милиметрова или дигитална версия за всяка страна от ЕС.
От своето създаване през 2007 г. наградата LUX беше присъдена на На прага на Рая на Фатих Акин, Мълчанието на Лорна на Жан-Пиер и Люк Дарден (2008 г.), Добре дошли на Филип Лиорет (2009 г.) и Чужденката на Фео Аладаг (2010 г.).

Подкрепата на Европейския парламент за европейското кино се изразява също и в приемането на специфично законодателство, което да насърчава разнообразието и достъпа до кинотворби. В този контекст миналата седмица депутатите приеха доклад на поляка Пьотр Борис (ЕНП) за киното в дигиталната епоха. В него ЕП призовава за адекватни инструменти и средства за подпомагане на производството и разпространението, особено на малките независими киносалони, в прехода към цифров формат.

Информация: вестник Новината


Още новини