Начало Новини Актуално Над 80% от фирмите в хранителната промишленост се чувстват засегнати от кризата

Над 80% от фирмите в хранителната промишленост се чувстват засегнати от кризата

Актуално

Над 80% от фирмите в сектора на хранителната промишленост се чувстват засегнати от кризата, само 14% от тях смятат, че кризата им се е отразила положително. Данните са от секторно изследване, инициирано от Job Tiger и Ноема ООД, което анализира развитието на финансите на фирмите през 2009 г. и човешките ресурси, стана ясно на пресконференция. Финансовото състояние на фирмите от сектора производство на храни е много стабилно.

През 2009 повече фирми са увеличили печалбите си в сравнение в 2008 г., обясни Кирил Кулев от Ноема. Той посочи, че по-малките предприятия са били по-засегнати от кризата през миналата година. Загубите на оборот за фирмите през 2009 са незначителни – около 3%, а на служители – около 6%, предаде Агенция Фокус. Около половината фирми са увеличили пазара си в България и имат развитие на производството. Продуктовото си портфолио са разширили 48% от фирмите, а около 20% са увеличили пазарите си в чужбина. Анализът проследява основно състоянието на големите фирми – около 25%, които съставят 75% от целия пазар. През миналата година около 30% от всички фирми са увеличили капитала си, а процентното съотношение сред големите фирми е 40%.
По-големите фирми в бранша са увеличили инвестициите си в производството, коментира Светлозар Петров - управител на JobTiger. По думите му през миналата година основният проблем за фирмите е бил липсата на инициатива на персонала. Като други проблеми фирмите са посочили сивата икономика, вноса на конкурентни продукти, данъчната тежест и междуфирмената задлъжнялост.
При по-малките фирми съществува проблем с процедурите по отчетност поради неефективно използване на информационните технологии, смята Петров. Като по-малка пречка пред бизнеса фирмите отчитат ниската производителност на труда. Никой не вижда проблем със синдикатите по време на криза, отчетоха експертите. Те посочиха още, че през 2009 на една от всеки три фирми й се е налагало да освободи служители. Като тенденция се очертава съкращаването на служители, а при по-големите фирми – запазване на постоянен брой на персонала. Най-успешните фирми в по-голяма степен поощряват своите служители, като фирмите от топ 25 най-често дават като бонус ваучери за храна. Текучеството на персонал е по-голямо при по-гоелмите фирми, уточниха специалистите. Те отчетоха, че в сравнение с 2008, през 2009 г се наблюдава спад в текучеството на персонала.
60% от фирмите в хранителната промишленост са актуализирали заплатите на служителите си, като за 2009 има спад от 10-15% на фирми, които са променяли възнагражденията на персонала си. 2009-та е принудила повечето от фирмите да окажат по-голям контрол върху своите служители.

 

Още новини