Начало Новини Актуално Над 700 проверки за съответствие между доходи и имущество са извършени в Старозагорско

Над 700 проверки за съответствие между доходи и имущество са извършени в Старозагорско

Актуално

Стара ЗагораОт началото на годината инспекторите по приходите в Националната агенция по приходите в Стара Загора (НАП) са приключили 3047 проверки на фирми и физически лица за спазване на данъчното и осигурителното законодателство. 2315 от тях са проверки за съпоставка на извършени сделки, издадени счетоводни документи,  ползван данъчен кредит по закона за данъка върху добавената стойност, приспаднат корпоративен данък и надвнесен данък върху доходите на физически лица.

721 са проверките на лица за съответствие между получени доходи и притежавано имущество, както и проверки за вътреобщностни придобивания на стоки от Европейския съюз, съобщиха от пресцентъра на НАП Стара Загора.
Инспекторите по приходите са дерегистрирали служебно 58 фирми по закона за данъка върху добавената стойност. 39 от тях не са подавали справка декларация по ДДС за  повече от 3 месеца. Други основания за дерегистрация по служебен път на фирмите са наличието на неразплатени публични задължения в големи размери, промени в адреса за кореспонденция, поради което лицата не могат да бъдат открити на посочения от тях адрес, липса на електронен адрес за връзка с НАП и други.
42 са фирмите, чиито собственици са прекратили регистрацията си доброволно. Най-честите причини за това са прекратяване на дейност и падане на облагаемия им оборот през последните 12 месеца под 50 000 лв.
Проверките на органите по приходите са ежедневни, а некоректните лица ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.

Още новини