Начало Новини Актуално Над 70 млн. лева ще бъдат инвестирани за промоция на културни атракции

Над 70 млн. лева ще бъдат инвестирани за промоция на културни атракции

Актуално
Ески Джамия

Над 300 млн. лв. инвестираме изключително и само в култура, промотиране и развитие на културата и културното наследство на страната. Това съобщи зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при подписването на договора за реконструкция и благоустрояване на археологическия музей Света София.

Проектът предвижда подобряване, обновяване и модернизиране на археологическото ниво на базиликата в столицата. Благодарение на предоставеното по ОПРР финансиране в размер на 656 000 лв. ще дадем достъп до един уникален музей, за да покажем какво културно-историческо наследство имаме, каза зам.-министър Павлова, предаде пресцентърът на МРРБ.

Вече има сключени 13 проекта, на обща стойност над 20 млн. лв., по които Министерство на културата е бенефициент по Оперативна програма Регионално развитие. Днешният договор е само началото на поредица от проекти, които ще реализираме със съвместни усилия, допълни зам.-министър Павлова. До края на този месец ще подпишем договори за още 30 млн. лв., сред които е и Ларгото – един изключително важен проект за столицата и за България като цяло, каза още тя. Общо над 70 млн. лв. ще бъдат инвестициите за промотиране на културни атракции на територията на цялата страна, които Министерството на културата ще получи по линия на ОПРР.
Отделно, като основен бенефициент по програмата общините ще получат над 250 млн. лв. за реновиране на опери, театри, музеи и други институции.

Културният туризъм навсякъде по света е едно от големите пера, носещо доходи на държавата, каза министърът на културата Вежди Рашидов след подписването на договора. Той заяви, че след месец ще приключи изпълнението на проекта за реконструкция на Ески джамия в Стара Загора. Започват и ремонти на театрите в Бургас и Варна, на операта в Русе и на зала България. Около 500 000 лева са предвидени за подводна археология около Созопол. Подготвя се и мащабен проект, съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за експониране на остров Свети Кирик, като по този начин ще се осигурят приходи за населението по цялото южно Черноморие, отбеляза министърът на културата.

Вежди Рашидов благодари на зам.-министър Лиляна Павлова за оказваната от нея помощ на Министерството на културата, в следствие на което за 2 години то е договорило на 100 % средства по ОПРР, за които е бенефициент.

Още новини