Начало Новини Актуално Над 600 хиляди лева заплати са изплатени след проверки

Над 600 хиляди лева заплати са изплатени след проверки

Актуално

От началото на годината инспекторите от Дирекция Инспекция по труда - Стара Загора, са извършили 2026 проверки, от които 530 са по сигнали на граждани, съобщи главният инспектор Йордан Йорданов. Установените нарушения са 9972. Повечето от пропуските - 6888, са свързани с неспазване на изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

Нарушенията на трудовото законодателство са 3105. Законът за насърчаване на заетостта е бил нарушен от деветима работодатели, които са наели на работа чужди граждани, без да спазят изискванията на българското законодателство, пише вестник Старозагорски новини.

Сред нарушенията на трудовото законодателство най-много са тези, свързани със заплащането - 590. Пропуски по работното време са установени в 504 случая. "Според едно ново изискване работодателят трябва да постави на видно място в обекта правилника за вътрешния ред и разпис на работното време. Така в момента на проверката става ясно дали има нарушения. Много работодатели още не знаят това, а неспазването на правилото е също нарушение", коментира инспектор Йорданов. С полагането на извънреден труд пък са свързани 64 нарушения.
След намесата на Инспекцията по труда са изплатени забавени заплати на стойност 608 662 лева. Глобите по влезли в сила наказателни постановления за периода са за 670 100 лева.

Още новини