Начало Новини Актуално Над 600 хил. лв. за забавени заплати са изплатени след намесата на Инспекцията по труда в Стара Загора

Над 600 хил. лв. за забавени заплати са изплатени след намесата на Инспекцията по труда в Стара Загора

Актуално
заплати осигуровки

Инспекторите от Инспекцията по труда в Стара Загора са направили през 2010 година 2037 проверки, съобщи главният инспектор Йордан Йорданов. Това означава, че всеки инспектор е извършил по 157 проверки. Установените нарушения са 10 540, а издадените актове за административни нарушения - 414.

Повечето пропуски - 6911, са свързани с неспазване на изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд. Най-често срещаните нарушения са липса на инструктаж и обучение на персонала или неправилно водене на документацията.  
Нарушенията на трудовото законодателство са 3139 - работа на пълен работен ден, вместо на намален, полагане на нощен или извънреден труд без спазване на необходимите условия, забавяне на заплати, неизплащане на пълен размер, неплащане на извънреден и нощен труд. Установени са 88 случая на започване на работа без трудов договор, уточни инспектор Йорданов. Това е най-тежкото нарушение, защото влече след себе си много негативи, добави той. При работа без договор работникът няма осигуровки, не може да ползва отпуски и болнични, не му върви стаж. От друга страна в хазната не постъпват и данъци, а работодателите са изложени на риска да платят сериозни глоби, пише вестник Старозагорски новини.

Без разрешение за работа миналата година са били назначени 4 непълнолетни лица. Открити са и 4 нарушения на Закона за насърчаване на заетостта. Трима чужденци са наети на работа в селското стопанство без необходимото разрешение, а четвъртият случай е нерегламентирано посредничество за работа в чужбина.
За миналата година по влезли в сила наказателни постановления са наложени санкции на стойност 670 800 лева. Вече са платени 257 833 лева, уточни инспектор Йорданов.

При проверките е установено още, че работодатели от региона дължат на работници и служител неизплатени заплати на обща стойност 2 083 459 лева. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени 608 662 лева.

Още новини