Начало Новини Актуално Над 500 българи празнуваха 3 март в Милано

Над 500 българи празнуваха 3 март в Милано

Актуално
3 март в Милано

За първи път Националният празник 3-ти март събра над 520 българи, живеещи в Милано и околностите, на грандиозно празненство. Вечерта започна с българския химн - точно в 20.00 часа българско време и продължи с програма с народни танци и песни. Всеки един от гостите бе закичен със специална мартеница, поръчана от Генералния Консул на България в Милано – Гарбис Агопян.

„За нас бе истинска чест да организираме този празник за българите в Милано. От седмица насам италианската преса разказва за нашия празник. Радвам се, че за първи път толкова много хора споделиха с нас националния празник на България, отпразнуван в специална зала с български ресторант в град Бругерио”, в близост до Милано, съобщи Генералният Консул на България в Милано Гарбис Агопян, информираха от пресцентъра на Международен научен фонд, България.

Честването на празника бе подпомогнато и от Богдан Киряков и Борис Папазов, - българи, които отдавна живеят в Милано.

За създаването на истински български дух спомогна и фактът, че всеки гост донесе ястие от българската национална кухня - баница, пълнени чушки, мусака, мляко с ориз. Отец Ивалин Славов, настоятел на Българската православна църква в Милано, отслужи водосвет в памет на загиналите за свободата на България, благослови гостите и се помоли за тяхното здраве и благоденствие. За доброто и патриотично настроение на гостите се погрижи народната певица Костадинка Танчева от формацията „Сите българи”.

Известни българи като личната астроложка на Силвио Берлускони – Теодора Стефанова, председателят на Международния научен фонд Никола Николов; националните ни волейболисти и световни клубни шампиони Матей Казийски, Радостин Стойчев (треньор на Трентино Волей), Цветан Соколов и Христо Цветанов, които притигнаха специално от отстоящия на 200 км от Милано гр. Тренто ; председателят на благотворителната фондация „Моята млада България” и известна модна мениджърка в Милано Албена Петрова допринесоха за създаването на уютна приятелска атмосфера на празника.

Специално участие в празника взе и кметът на град Бругерио  – Маурицио Ронки, както и двама от неговите заместници.

От името на българската общност в Милано, Италия, чрез председателя на Международния научен фонд – Никола Николов, беше изпратен поздравителен адрес на българския премиер Бойко Борисов.

„Изключително горд съм, че Фондът в мое лице бе поканен на празничното честване на 133-та годишнина от Освобождението. Страни-членки на Международния научен фонд са над 27 държави по света, сред които е и Италия. Вчерашното празнуване всъщност бе и приятна изненада за това какви чудесни про-български инициативи нарастват сред нашата общност тук – например създаването на изцяло нови
български технологии и идеи, които ще спомогнат за запазването на българския дух тук, сравнително далеч от Родината”, допълни Председателят на УС на Международния научен фонд Никола Николов.

Честването на Националния празник на България продължава и днес, 4-ти март, със симфоничен концерт за българската и италианската публика, отново организиран от Генералния Консул на България в Милано.

Още новини