Начало Новини Актуално Над 50 млн. лв. са достигнали до българските фирми и граждани по антикризисните мерки изпълнявани от Министерството на и

Над 50 млн. лв. са достигнали до българските фирми и граждани по антикризисните мерки изпълнявани от Министерството на икономиката през последните две седмици

Актуално

Иновации и конкурентоспособностБлизо 100 млн. лв. вече е изплатената безвъзмездната финансова помощ, с която са подпомогнати микро и малки предприятия чрез Оперативна програма Иновации и конкурентоспособностЗа преодоляване на негативния ефект от въвеждането на извънредното положение в страната и последвалите икономически последици от кризата Министерството на икономиката (МИ) инициира пакет от мерки и действия за подпомагане на българския бизнес. За периода от 26 август до 11 септември 2020 г. в системата на МИ са предприети редица действия за ускоряване на работата по достигане на средства до българските фирми.

По Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност по процедурата за Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 от 28.08.2020 г. всички над 27 хиляди подадени проектни предложения са в оценка.

Одобрени за финансиране към днешна дата са 11 736 броя проектни предложения /вкл. 14 оценителна сесия/, по които стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ, която е достигнала до българските микро и малки предприятия е в размер на близо 100 млн. лв. Оценени са вече 19 000 проекта, като предстои сключване на нови договори. Напредъкът от 26 август 2020 г. до момента се изразява в изплатени нови 35 млн.лв. към българските компании.

По процедурата за Подкрепа за средни предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19 е сформирана оценителна комисия и стартира процеса по оценка на подадените общо 1 932 броя проектни предложения на стойност 263 688 340 лв.

По линия на Българската банка за развитие по програмата за гарантиране на безлихвени кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията към днешна дата ББР е потвърдила 17 509 броя кредита в размер на над 73 млн. лв. Само за последните две седмици ББР е потвърдила нови над 1000 кредита за близо 5 млн. лв.

По Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро, малки и средни предприятия, пострадали от извънредната ситуация и епидемията от Ковид-19, ББР е подписала финансови споразумения с 8 банки. Потвърдени са 208 кредита с общ размер над 31 млн. лв., гарантираната сума е 25 095 840 лв. Напредъкът по програмата за последните 14 дни са нови над 70 кредита за 11 млн. лв.

Повече информация за напредъка по антикризисните икономически мерки изпълнявани от Министерството на икономиката за преодоляване на негативните ефекти от пандемията върху българската икономика за периода от 26 август до 11 септември 2020 г. вижте на mi.government.bg.

Още новини