Начало Новини Актуално Над 400 състезатели участваха в Маратон Стара Загора 2018

Над 400 състезатели участваха в Маратон Стара Загора 2018

Актуално
1маратон2018Стартът на третата верига от маратони в България бе даден днес в Стара Загора. Състезанията, който се провеждат в Стара Загора, Варна и София са обединени под мотото Бягането като начин на живот.
Точно 10:00 часа зам.-кметът Красимира Чахова даде старта на първия маратон от веригата. Тя пожела успех на всички състезатели по дългото трасе.
Общо 440 бяха регистрираните участници в трите дистанции – класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км. Всеки сътезател получи рекламна тениска, а успешно завършилите дистанцията и медал за участие. Интерес предизвика семейство от Дания, чиито членове се включиха в различни дисциплини на състезанието. Много бяха и аматьорите, пожелали да проверят себе си в изпитанието.
Стартът и финалът бяха дадени на бул.Цар Симеон Велики 126 - пресечката с ул.Кольо Ганчев в началото на парк Александър Стамболийски (Алана). Маршрутът продължава на изток по бул.Цар Симеон Велики,след което състезателите преминават по бул.Никола Петков. В района на магазин Метро правят обратен завой и по същия маршрут се насочват към финала.
Най-напред в надпревара се впуснаха децата, които направиха една обиколка на парк Александър Стамболийски. Първи финала пресече 14-годишният Николай Гребчев от Панагюрище.
В бягането на 10.5 км при мъжете победител стана Гаврил Люлиус от Румъния с време 33:34 мин. При жените за златния медал се пребори Радосвета Симеонова с време 40:17 мин.
В полумаратона при мъжете с нов рекорд на трасето пръв финишира Хилари Кипахумба от Кения с време 1.04.46 часа. При жените сънародничката му Козгей Чепчирчир не остави никакво съмнение в превъзходството си над останалите бегачки и постигна време от 1:15:21 часа.
Най-очакваното състезание беше класическият маратон. Разстоянието от 42.195 км пръв премина Ахмед Насеф от Италия с време 2:23:07 часа. Той получи и традиционния лавров венец. Втори финишира Абел Роб от Кения, а трети Тарик Бамкаруф от Мароко.
При жените миналогодишната победителка във веригата Рут Матебо от Кения се наложи убедително с време 2:48:11 часа. Втора стана Вира Овчарчук от Украйна и Зита Касер от Унгария.
Всички класирали се в призовата тройка получиха медали и парични награди.
Успоредно с Маратон Стара Загора се състоя и Националният шампионат по полумаратон, който събра най-добрите в тази дисциплина у нас. При жените първа се класира Маринела Нинева от Дряново с време 1:20:20 часа, а при мъжете Исмаил Сенанджи от Варна с време 1:07:04 часа.

Още новини