Начало Новини Актуално Над 300 хиляди тона по-малко вредни вещества в атмосферата заради газификацията

Над 300 хиляди тона по-малко вредни вещества в атмосферата заради газификацията

Актуално

Благодарение на замяната на конвенционалните енергоизточници с природен газ клиентите на Овергаз спестиха на атмосферата 302,5 хиляди тона вредни емисии* през първите 10 месеца на 2009 година. Миналата година компанията спести аколо 390 хиляди тона. Най-осезаема е промяната в районите, където домакинствата замениха дървата и въглищата с газ и индустрията премина към синьото гориво, съобщиха от пресцентъра на Овергаз.

Газификацията в София помогна на столичани да спестят на атмосферата 65,6 хиляди тона вредни вещества (61,6 хиляди тона от тях са въглероден диоксид – най-разпространеният парников газ). Втори в тази класация са жителите на Стара Загора – 34 хиляди тона, следват ги във Велико Търново – 17,8 хиляди тона, Русе – 15,2 хиляди тона, Бургас – 14,9.
Припомняме ви, че широката употреба на синьото гориво в битовия сектор е една от главните предпоставки България да постигне целите 20/20/20 на Европейската комисия. Газификация на домакинствата в страната (в момента 3%) до средните за Европейския съюз нива (60%) ще намали с 8% вредните вещества в атмосферата, а по-широката употреба на природния газ в индустрията ще повиши със 7% енергийната ефективност на икономиката в страната. Квотата на България за спестяване на вредни газове средно годишно е около 120 милиона тона.
*В тях влизат въглероден оксид и диоксид, серни и азотни оксиди, летливи вещества и прах.

 

Още новини