Начало Новини Актуално Над 300 000 квадрата нови молове до края на 2010 г.

Над 300 000 квадрата нови молове до края на 2010 г.

Актуално

Над 300 хил. квадрата нови търговски площи в молове се очаква да излязат на пазара до края на годината. В тази цифра влизат и търговските центрове в София - вече откритият "Сердика център" и The Mall (на бул. "Цариградско шосе"), който ще отвори врати в най-скоро време.

Сравнението с планираните проекти - 1,2 млн. кв. м, показва, че по-голяма част от тях са отложени, като вероятността изобщо да не бъдат построени е висока.
От своя страна собствениците на магазини, включително и в моловете, се надпреварват да дават бонуси, за да привлекат наематели, но засега търсенето е много малко. Едновременно с това на пазара се наблюдава вече лавинообразно нарастване на предлагането на търговски площи и офиси в моловете.
Икономисти прогнозират, че през 2010 г. ще бъде дъното на потреблението и отварянето на скъпи площи е най-малкото нелогично, пише вестник Монитор. Вече има прецедент с новопостроения мол до Дунав мост в Русе, за който не се знае кога ще отвори врати. Публична тайна е, че причината за замразяването на амбициозния допреди 2-3 години проект е липсата на наематели. За изграждането на мола са били налети 15 млн. евро.

Кризата отложи отварянето и на мола "Марково тепе" в Пловдив и поне засега плановете са той да бъде открит през септември. Друг мол, който се очакваше да бъде завършен в началото на 2011 г. - City Mall Blagoevgrad, ще бъде осъществен, но на по-късен етап. Със забавена реализация е и проектът за търговски парк в Търговище, който трябваше да бъде готов до края на този месец. ECDC е прекъснала работата си по строежа на търговските центрове в Бургас и Сливен.
Силно намалялото потребление накара преди време наемателите в 2 варненски мола - Phoe Mall и Mall Varnа, да започнат стачка и да поискат намаляване на наемите. Във втория търговски център при първата вълна на предоговаряне наемите на магазините бяха свалени с общо над един милион евро годишно.
Слабите продажби създават проблеми с плащането на наемите и в други молове в провинцията - бургаския Burgaz Plaza. Това е накарало собствениците му да свалят арендите средно с 40 процента. В Park Mall в Стара Загора въпреки намаленията на наемите немалко от магазините продължават да работят на загуба.

Двата нови мола в София неминуемо ще доведат до преразпределение на пазара в сегмента, смятат експерти. Двата по-стари мола City Center Sofia (CCS) и Mall Sofia отвориха навремето с малко незапълнени площи, но сега на мениджърите им ще се наложи да намерят начини да задържат наемателите, още повече че в конкурентните търговски центрове се предлагат доста по-изгодни условия.
Не е тайна, че повечето търговци в първите 2 мола в столицата имат и нови обекти в един или в двата нови мола, и то при по-добри условия. Така рисковете те да затворят магазините си в старите търговски центрове са доста големи.

Още новини