Начало Новини Актуално Над 30 млн. лева са необходими за ремонта на Дома-паметник на връх Бузлуджа

Над 30 млн. лева са необходими за ремонта на Дома-паметник на връх Бузлуджа

Актуално

Бузлуджа

Над 30 млн. лева ще струва ремонтът на Дома-паметник на връх Бузлуджа, изчисляват специалисти. Чинията все още е държавна собственост. Въпреки че светинята бе дарена от правителството на ГЕРБ на БСП, лидерът на партията Сергей Станишев вече половин година не е подписал акта за прехвърляне на собствеността.

Обектът, макар и затворен, продължава да се руши и става все по-опасен.

Последното ми писмо до лидера на БСП е от 15 февруари, информира областният управител Недялко Недялков.
Приложихме и проектодоговор за собственост, но досега отговор няма, допълни губернаторът.
Сагата около светинята на партията на връх Бузлуджа продължава десетилетия, припомнят социалисти.
Вече спряхме да питаме за съдбата на Чинията. Преди 8 години бяха намерени и инвеститор, и пари, с които да се възстанови, но дотам, разказа член на партията.

След като ГЕРБ дойде на власт, се обсъждаха различни варианти. Предлагаше се паметникът да стане туристическа атракция, а за финансиране на проекта да се използват европрограми. Полковник Илия Налбантов от Министерството на отбраната пък обясни, че има още три варианта за използване на монумента. Според него, той лесно може да стане военен обект, тъй като е бил част от военновременната система на Варшавския договор, има три независими подземни електропровода, асансьор и вода. Има възможност и за монтаж на радиолокационни системи за наблюдение в голям периметър. Вторият вариант е там да бъде инсталирано лазерно устройство за измерване на разстояние до 500 км на БАН, а третият - да бъде изградена сеизмична станция. Мястото било подходящо и за монтаж на европейските компоненти за контрол на трафика на въздушното движение.
Скандалът около Чинията обаче се завихри миналата година дни преди традиционния празник на БСП. Червените обявиха, че ще запалят рубинената звезда на върха му и ще осветят символа на столетницата.
На 28 юли тогавашният областен управител на Стара Загора Йордан Николов издаде заповед, с която забрани достъпа на хора в сградата и извършването на всякакви технически дейности там, за да не се допуснат инциденти. Мотивите са, че имотът е неизползваем, с нарушена конструкция, в лошо състояние и негоден за експлоатация. От електроразпределителното дружество EVN България обясниха, че не може да се осъществи нормално електрозахранване заради разкопани и демонтирани кабели, липса на трансформатори и уредби за ниско и средно напрежение.

Въпреки забраната, светлинно щоу имаше. В началото на август от БСП си поискаха паметника. На заседание на Министерския съвет на 28 септември миналата година бе взето решение да бъдат прехвърлени безвъзмездно имоти частна държавна собственост на БСП. Според стенограмата на заседанието столетницата става собственик на части от сгради с особено предназначение с обща площ 2719 кв. м в землището на град Шипка и в землището на село Крън, които формират комплекса Дом-паметник на връх Бузлуджа.

Близо шест месеца след решението обаче обектът е все още държавна собственост.

Междувременно комплексът продължава да се руши и разграбва, въпреки че областната управа е вложила над 30 хил. лв. за бариера, обозначителен надпис, премахване на отворите, за да не се влиза, нова желязна врата и т.н.

Информация: вестник Новината

Бузлуджа Дома-паметник на връх Бузлуджа Бузлуджа Дома-паметник на връх Бузлуджа Бузлуджа Дома-паметник на връх Бузлуджа

Още новини