Начало Новини Актуално Над 30 хиляди души участваха в Молитва за Стара Загора

Над 30 хиляди души участваха в Молитва за Стара Загора

Актуално
1Молитва СЗХиляди старозагорци и гости на града се включиха снощи в уникалния спектакъл Молитва за Стора Загора. Заедно с негово Високопреосвещенство митрополит Киприан те се помолиха за благоденствие, всички непринудено пяха химна на България и аплодираха бурно изпълненията на квартет Ева под монумента Самарското знаме. Благодарните потомци показаха, че 140 години след саможертвата на бранителите на Стара Загора, паметта за тях е жива и се предава на поколенията.
Благодаря ви, че сте тук, защото вие сте най-ценното на държавата, хората, народа на България. Радвам се, че ви има и с присъствието си тук показахте, че България я има, че е жива и ще пребъде във вековете. Поклон пред нашите предци, които оставиха костите си тук, за да можем днес да живеем свободно. Поклон пред вас, старозагорци!, каза кметът Живко Тодоров. Приветствие отправи и Галина Андриянова от името на петчленнатаделегация от побратимения на Стара Загора руски град Самара.
Пред паметника бяха поднесени венци от името на председателя на Народното събрание, вицепрезидента, Община Стара Загора и Старозагорски военен гарнизон, зам.-председателя на Народното събрание, вицепремиера, министъра на отбраната, Областната управа, Общинския съвет, Тракийския университет, Мини Марица Изток ЕАД, политически и обществени организации, много граждани.
Жителите и гостите на Стара Загора наблюдаваха уникален по рода си и мащаби за България спектакъл. С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина, бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия преди 140 години, спектакълът интегрира основните компоненти на посланието, което се съдържа в него – саможертва, традиция и вяра. Подобно съчетание от музика, глас, светлинни ефекти и присъствие, по мащаби и технически параметри се прави у нас за първи път. Организатори на спектакъла са Община Стара Загора, Urban Art Foundation и Kvant.
Специална роля в него бе отредена на молитвата на Старозагорския митрополит Киприан.

 

1молитва СЗ 1

 

Емоцията достигна своя връх с началото на светлинния спектакъл, който озари мемориала с десетки лъчове. Музика, светлина, глас и кадри на децата и праотците на Стара Загора, прожектирани върху самите бранители от мемориала, се събраха в едно.
Уникалният спектакъл от музика и светлина Молитва за Стара Загора, който се състоя на Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, бе кулминацията в богатата културна програма на Община Стара Загора за отбелязването на 140 години от боевете за Стара Загора (1877-1878 г.).
В спектакъла участваха още представителна рота на Втора механизирана бригада, знаменна група и военният духов оркестър. Той бе наблюдаван от представители на общинското ръководство и областната управа, народни представители, общински съветници, представители на обществени, патриотични и политически организации, много граждани.

 

1Молитва СЗ 2

 

 Видео заснето от дрон - без звук

 

 Видео запис на събитието

Още новини