Начало Новини Актуално Над 3 000 км пътища ще бъдат рехабилитирани през 2011 г.

Над 3 000 км пътища ще бъдат рехабилитирани през 2011 г.

Актуално
Ремонти на пътища

Мащабна програма за рехабилитация на пътната мрежа І, ІІ и ІІІ клас по различни програми е подготвила Агенция Пътна инфраструктура, съобщи на пресконференция днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. През следващите месеци ще стартира паралелното изпълнение на 76 проекта за 3100 км от националната пътна мрежа. По някои от тези обекти работата сега започва, а други вече се изпълняват.

Ремонтните дейности по всички обекти да приключат до края на 2012 г., поясни министър Плевнелиев, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Според представената от министъра статистика, състоянието на пътищата първи, втори и трети клас се влошава от 1984 насам. Данните показват, че 35-36 % от тях са в лошо състояние, 25-26 % са в средно състояние, а 42 % - са в добро състояние.

Има участъци, които не са ремонтирани много отдавна, като отсечката Батак – Доспат, която не е ремонтирана от 1971 г.

Средствата, които са инвестирани в ремонт на пътищата досега са твърде ниски на фона на тежкото състояние, в което се намира пътната мрежа. 171 млн. лв. са вложени в рехабилитация на пътната инфраструктура през 2001 г. През 2002 г. сумата е 102 млн. лв. През 2003 г. и през 2004 г. са дадени съответно – 64 млн. и 55 млн. лв., а 79 млн. лв. са дадени през 2007 г. От 200 млн. лв. инвестициите за ремонт през 2010 г., през 2011 г. те са 550 млн. лв., което е три и половина повече, коментира министър Плевнелиев.

С посочените суми през 2007 г. са били ремонтирани 770 км пътища. През 2008 г. – 770 км, през 2009 г. – 555 км, а през 2010 г. – 500 км.

Ако вземем и новото строителство, пътната агенция би трябвало тази година да похарчи за пътищата на България 1,1 млрд. лв., докато в максималната си програма тя е имала за инвестиции, извън тези за текущ ремонт, между 200 до 350 млн. лв. от 2001 до 2009 г., каза министърът.

Приключва изпълнението на 15 отсечки от първия етап на Оперативна програма Регионално развитие. В начална фаза е работата по втория етап на програмата. При провеждането на тръжните процедури по тези обекти е реализирана икономия от 192 млн. лв., с което ще се започнат 22 нови пътни участъка, съобщи министър Плевнелиев.

Отсечките са предимно в Северна България, тъй като за тях има готови проекти, а някои от тях са към гранични контролно-пропускателни пунктове, допълни той.

Инж. Лазар Лазаров, член на УС на Агенция Пътна инфраструктура уточни, че започва строителството на частта от магистрала Хемус от Шумен до Белокопитово. Завършването й ще помогне за по-бързото пренасочване на движението от първокласните пътища от Русе и Търговище в магистралния участък в посока Варна.

Голяма част от обектите, които се изпълняват чрез държавни инвестиционни заеми от Европейската инвестиционна банка и Световна банка, вече са в строителство. За изпълнение са предвидени и обекти, които ще бъдат финансирани от държавния бюджет, като например пътя от Ямбол до Елхово, който е в изключително лошо състояние. Той не може да бъде финансиран по оперативните програми и затова ще се прави с бюджетни средства.

По Оперативна програма Транспорт се изпълняват 2 участъка извън автомагистралите – между Кърджали и Подкова и строителството на Софийския околовръстен път.

Ремонтната програма на Агенция Пътна инфраструктура е съобразена с летния трафик. Отсечките, включени в нея, са извън основния транзитен поток и за тях са предвидени обходни маршрути, съобщи Лазар Лазаров.

Още новини