Начало Новини От Палатата Над 2000 посетители на 10-ото юбилейно издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада

Над 2000 посетители на 10-ото юбилейно издание на Фестивала на виното и културното наследство Августиада

От Палатата

Събитието, което събра представители на 35 изби и производители на храни в Стара Загора, беше открито от министъра на туризма Илин Димитров

С много настроение премина 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада, организиран от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Античната улица в центъра на града събра най-добрите производители на вино и храни от Балканите.

Гости и изложители бяха приветствани от министъра на туризма Илин Димитров в рамките на официалното откриване на фестивала на 23 септември, а сред официалните гости на събитието бяха представители на Турски дипломатически корпус в България, сред които и посланикът на Турция в България - Айлин Секизкьок.

В рамките на фестивала беше избрана Царица на Августиада. Младата дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала в неговото юбилейно издание - Ивайла Ушева, бе удостоена и с честта да връчи наградата Златна Августиада за най-добро вино. Както гласи и девизът на Августиада - Vox Populi, Vox Dei (Глас Народен, Глас Божи), публиката беше решаващата сила в присъждането на престижното звание на виното Марселан 2019 на Винарска изба Рокс (Roxs Winery).

Сребърна Августиада беше присъдена на рубиненото изкушение Мелник 55 и Винарска изба Вила Мелник от Пламена Колева, първа подгласничка в конкурса Царица на Августиада.

Последното отличено от гостите на фестивала вино беше Мискет 2021 на изба Бетър Халф. То се пребори за Бронзова Августиада с 250 други вина, а наградата беше връчена от втората подгласничка на Царица на Августиада Джамила Калаш.

Юбилейното издание на Августиада се радва на широк медиен интерес от страна на регионални и национални медии.

Още новини