Начало Новини Актуално Над 20 000 старозагорци участваха в шествието за 24 май

Над 20 000 старозагорци участваха в шествието за 24 май

Актуално

На най-големия български ден - 24 май, Стара Загора се превърна в истинска столица на духа. В зелената ранна утрин най-напред празнично запяха църковните камбани. След тях улиците се огласиха от фанфарните музики с великия български химн в прослава на светите солунски братя Кирил и Методий.

Като огромна пъстроцветна поляна беше разцъфнал общинският площад. Над 3000 дребосъци от 25-те детски градини на хилядолетна Стара Загора трепетно очакваха да започне дългоочакваното и дни наред подготвяно събитие, пише вестник Старозагорски новини.
Точно в 10 часа сборният градски хор запя "Хубава си, Татковино и "Мила Родино"!
Носителите на тазгодишната общинска награда "Анастасия Тошева" издигнаха знамената на България, на Стара Загора и на Европа. Удостоените с тази висока чест бяха Жана Минчева, директор на Начално училище "Димитър Благоев" - носител на колективната награда, д-р Камен Ябълкаров - директор на ПГ по ветеринарна медицина "Ив.П. Павлов"- носител на индивидуалната награда и Иванка Сотирова,  директор на ГПЧЕ"Ромен Ролан", носител на наградата "Свети Иван Рилски" на МОНМ за тази година.
В небето полетяха бели,зелени и червени балони с буквите от българската азбука.
"Този ден идва от миналото и принадлежи на бъдещето. А днес, сега, тук - ние заявяваме нашата решимост да устоим, да съхраним и пренесем просветеността и духовното просветление чрез знанието", каза в приветственото си слово кметът на Общината проф. Светлин Танчев.
Той пожела на дейците на просветата и културата, на хората на словото и духовността, на децата на Стара Загора - от все сърце - здраве и жизнени сили, за да пренесат светлината на днешния ден в утрешния.
Сред официалните лица за празника бяха депутатите Живко Тодоров, Недялко Недялков и Нели Калнева, общински съветници и партийни лидери от всички политически сили, представени в местния парламент.
За 11-ата поредна година празничното шествие премина по централния бул."Цар Симеон Велики", начело с кмета на Общината. Официалните гости водеха за ръка талантливите второкласници от "а" и "б" класове на Шесто основно училище "Свети Никола", два пъти носители на I награда от Международния фестивал на театрите на руски език в столицата.
Над 20 000 ученици, учители, университетски преподаватели и студенти дефилираха с много усмивки, знамена, цветя и хубаво настроение. Заедно с тях преминаха и випускници от 1961 г.
В блока на дейците на изкуството и културата публиката, препълнила от двете страни ларгото, отново аплодира артистите от театъра, операта и Кукления театър, библиотечните и читалищните дейци. В шествието бе и най-малкият участник - 4-месечният Мартин, син на актьорите от Драматичен театър "Гео Милев" Димитър Живков и Милена Сотирова.
Внушителното шествие завърши с традиционното българско хоро, завъртяно от Ансамбъл "Загоре".

Още новини