Начало Новини Актуално Над 1800 птици станаха жертва на нелегална търговия

Над 1800 птици станаха жертва на нелегална търговия

Актуално

Инспекторите от отдел "Здравеопазване на животните" към Областната дирекция по безопасност на храните - Стара Загора, съставиха 13 акта за административни нарушения през почивните дни. Проверките бяха направени на затворения пазар за животни в старозагорското село Могила и на импровизирано тържище в с. Горно Сахране. Конфискувани и умъртвени са над 1800 птици заради нарушаване на заповед във връзка с шапната епидемия, която е в сила от 17 януари т.г.

Проверката е била провокирана от сигнали на граждани за нерегламентирана търговия със живи животни. Акцията е извършена съвместно със служители на ОД на МВР. При проверката в с. Могила здравните инспектори са констатирали, че граждани продават животни без задължителните ветеринарномедицински свидетелства. "Този документ удостоверява здравословното състояние на животното и позволява придвижването му от едно място на друго", обясни д-р Дора Кондева, началник-отдел "Здравеопазване на животните". Конфискувани са около 1800 пилета на по 1-2 месеца и 150 кокошки-носачки. На търговците са съставени актове за административни нарушения, пише вестник Старозагорски новини.
Д-р Годинов от отдел "Здравеопазване на животните" обясни, че съгласно Заповедта от 17 януари, всички птици са умъртвени и са изпратени в екарисажа в Шумен.
На нерегламентираното тържище в павелбанското село Горно  Сахране търговци на животни не са били открити. Предполага се, че те са били предупредени от "колегите" си след проверката в Могила. Припомняме, че преди няколко седмици при проверка на Областната дирекция по безопасност на храните - Стара Загора, на тържището в Горно Сахране бяха конфискува 33 прасета и около 220 кг карантия, станали обект на нелегална търговия.

Още новини