Начало Новини Актуално Над 150 млн. лева ще бъдат инвестирани през годината в културното наследство

Над 150 млн. лева ще бъдат инвестирани през годината в културното наследство

Актуално
Министър Трайчо Трайков

Тракийската култура е това, което отличава България от останалите европейски туристически дестинации, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на среща с чуждестранни журналисти, които участват в специален тур за представяне на тракийското наследство в България.

Развитието и насърчаването на културния туризъм e сред приоритетите на българското правителство, подчерта министър Трайков. През тази година са предвидени над 150 млн. лв. по Оперативна програма Регионално развитие за преки инвестиции в културното наследство и изграждането на туристически атракции, допълни още той, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

България разполага с всички възможности да предложи неповторими преживявания на тези, които предпочитат културния туризъм. Сред изключително богатото наследство на страната са повече от 40 000 паметници на културата, 7 обекта под егидата на ЮНЕСКО, 160 манастира и 330 музея. Това, което отличава България от останалите европейски държави, е именно присъствието на траките по нашите земи и наследството, което са ни завещали. Впечатляващите тракийски гробници, безценните съкровища и традиционното производство на вино са сред неповторимите белези на тракийската култура, подчерта министър Трайков.

Журналистическият тур По пътя на траките се организира по инициатива на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма като част от кампания, която популяризира потенциала за развитие на културния туризъм в страната. Специфичната тема на посещението е избрана, за да повиши информираността на чуждестранните туристи за историята и тракийското наследство на страната ни – един от елементите, с които тя може успешно да конкурира туристически маршрути в други държави.

Общо десет представители на авторитетни европейски медии от Испания, Германия и Австрия ще посетят едни от най-красивите и богати на история тракийски паметници в страната. Сред тях са представители на DIHT - Verlag ETURBONEWS BUSINESS-TRAVEL – туристическо издание с тираж 50 000 на месец, вестник Express, Koelner Stadt-Anzeiger и Koelnische Rundshau с тираж над 800 000 месечно, онлайн изданието Urlaubsspar с над 1 млн. посещения на месец; вестник Falter с над 30 млн. читатели и други.

Още новини