Начало Новини Актуално Над 140 антични монети откриха в центъра на Стара Загора

Над 140 антични монети откриха в центъра на Стара Загора

Актуално

Над 140 антични и средновековни монети, фигурки на конче и на Цербер, куче с три глави, покрити със змии, което пази изхода на подземния свят, като пуска всеки да влезе, но никой да излезе, и др. са открити при спасителни археологически разкопки на центъра на Стара Загора.

Теренът, върху който работи колегата Веселин Игнатов от музея в Нова Загора, е част от некропола на късноантичния град Августа Траяна - Берое - уточни за медията ни археологът Димитър Янков от Регионалния исторически музей. - Разкопаните 5 гроба са предварително разбити и ограбени. За съжаление няма архитектурни останки, по които да се направи точна датировка. Фактът, че на малка площ са открити артефактите, говори, че това е било тържище на 100-тина метра извън крепостната стена, в близост до централния път - Берое - Филипопол. Предстои почистването, консервирането и датирането им и заприходяването им към богатата антична колекция на музея.
Теренът, на който се провеждат археологическите проучвания, е предвиден за строителство на жилищна сграда и се намира на ул. Сава Силов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини