Начало Новини Актуално Над 130 водещи фирми участват в БАТА Агро 2011 (видео)

Над 130 водещи фирми участват в БАТА Агро 2011 (видео)

Актуално
БАТА Агро 2011

От 10 до 14 май на Летище - Стара Загора се провежда второто издание на Международното специализирано селскостопанско изложение БАТА Агро 2011 под мотото На полето и за полето. Изложението беше официално открито от земеделският министър Мирослав Найденов. То е организирано от Българската асоциация на търговците на агротехника (БАТА), които предлагат на посетителите най-актуалните решения за обновяване на машинните паркове, както и тест на техниката.

Тази година на изложението участват над 130 фирми, което е с над 30% повече спрямо предходната година.

Председателят на Управителния съвет на БАТА Христофор Бунарджиев подчерта, че по-голямата част от земеделската техника в България е морално остаряла и амортизирана, а за да развиваме модерно и конкурентно производство, трябват инвестиции в закупуването на нови машини.

За целта Министерството на земеделието и храните полага усилия да осигури допълнителен финансов ресурс за закупуване на агротехника, като депозира искане пред ЕК за пренасочване на средства от по-малко атрактивни мерки към по-предпочитаните по Програмата за развитие на селските райони.

Търговското салдо за земеделието е с ръст от 24 % през 2010 г. Положителното салдо е достигнало 1 милиард долара при 380 милиона долара през 2009 г. Ръстът на износа за Европейския съюз е нараснал с 55 %, от които основно са земеделски суровини.


Видеото в сайта на youtube

Още новини