Начало Новини Актуално Над 100 регистрирани сигнала за обгазяване на 6 август. Апаратурата не установи замърсяване на въздуха в Старозагорско

Над 100 регистрирани сигнала за обгазяване на 6 август. Апаратурата не установи замърсяване на въздуха в Старозагорско

Актуално

По сигнал на граждани за замърсяване на атмосферния въздух в петък (6 август) екипи на три институции проведоха замервания в две села край полигон "Змейово". Проверката беше извършена по разпореждане и под личния контрол на областния управител Йордан Николов, който в 5.30 часа вече беше в Сулица.

Пред кметството работеше екип на "Гражданска защита", а пред една от къщите на стотина метра по-надолу беше разположена апаратурата на Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). Селото и околните хълмове бяха покрити от белезникава мъгла. Подобна беше и картината в Змейово, където замерванията се извършваха от други екипи в двора на кметството, пише вестник Старозагорски новини.
Преносимата апаратура следеше за концентрации на серен и азотен диоксид, на сероводород, общ прах и аерозоли на олово. Измерените нива по тези показатели не показаха превишения на регламентираните норми. В рамките на нормалните бяха и данните от измервателните станции на РИОСВ в Стара Загора, Остра могила, Ръжена, Могила и Гълъбово. Според екоинспекцията, в сутрешните часове на 6 август автоматичните станции са регистрирали висока влажност на въздуха от порядъка на 86 - 100%.
Допълнителни измервания на качеството на атмосферния въздух в Сулица се провеждат и чрез апаратура на Тракийския университет, а в следобедните часове в петък в селото беше дислоцирана и мобилната станция на регионалната лаборатория към МОСВ. Станцията ще контролира параметрите на въздуха в продължение на няколко денонощия.

Още новини