Начало Новини Актуално Над 10 хиляди русофили се събраха край Копринка

Над 10 хиляди русофили се събраха край Копринка

Актуално

Повече от 10 хиляди души от къде ли не се събраха в събота край язовир "Копринка" на традиционния Осми национален събор на русофилите. Замислен преди години като среща на хора, работили някога в Коми, днес съборът е в друг формат и всяка година в началото на септември събира българи, работили и учили в бившия Съветски съюз и Русия, руски снахи и зетьове, деца от смесени бракове, бизнесмени, интелектуалци, самодейни и професионални състави.

Културната програма е истински маратон - от 9.30 почти до залез, с много емоции, песни, танци, съпроводено от сергии и скара-бира. Но без последните неща от 10-ина години не минава нито един празник и събор у нас, та вече не прави впечатление никому, пише вестник Старозагорски новини.
Старите приятели и колеги, ако нямат предварителна уговорка, а такива се правят още на предния събор, се търсят с табели, на които старателно е написано кога и къде са работили. Някои пък ползват услугите на водещите и обявяват по микрофона къде точно се чакат. Групи, пристигнали от предната вечер с палатки, разстлани одеяла, кебапчийници, където кюфтето и кебапчето вървяха по 50 ст., бира и водка, и неспирна музика от естрадата, Грета Ганчева, Петя Буюклиева и Венци Мартинов, танцуващи самодейци с тежащи по десетина килограма костюми при над 30-градусова жега, спомени, албуми със стари снимки и щракащи фотоапарати. Това е срещата край "Копринка", оставаща непонятна за хора, които никога не са били там. "Никъде по света няма такова явление като Събора на приятелите на Русия край язовир "Копринка", каза в словото си извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков. Той благодари на движение "Русофили" за поддръжката и опазването на руските паметници в България и прочете указ на президента на Русия Дмитрий Медведев от 9 септември 2011 година, с който председателят на организацията Николай Малинов е удостоен с орден "Пушкин" за приноса му в укрепване на връзките между двете държави. От директора на Руския институт за стратегически изследвания Леонид Решетников пък Малинов получи бутилка водка с размера и формата на автомат "Калашников" и пояснението, че "нито един враг не може да устои на руската водка". В проявата, провеждаща се под патронажа на президента Георги Първанов, се включиха още министърът на националната политика на република Коми Галина Габушева, вицепрезидентът на дружеството за приятелство между Русия и България контраадмирал Кир Лемзенко, председателят на БСП и бивш премиер Сергей Станишев, кандидатът на БСП за президент и бивш вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.
Участниците в събора поискаха създаването на руска телевизия с национално покритие, руска банка и руски университет в България. Леонид Решетников пък сподели с множеството идеята си за създаване на движение "Българофили" в Русия.
На фона на общоприетото мнение, че русофилите са хора с леви убеждения, впечатление направи приветствието на кандидат-президента на "Синята коалиция" Румен Христов, прочетено в края на официалната част, заради което не бе чуто от много хора. Според него делението на "фили" и "фоби" е вече минало. От трибуната в същия дух прозвуча изказването на Ивайло Калфин, който посочи, че българо-руските отношения са в интерес на бъдещето на България и обеща да работи за тях.
Много след като официалните гости си тръгнаха, естрадата привличаше зрители и слушатели, някои приседнали уморено под сенките. А кога свърши празникът - никой не знае. Но пък уговорките за догодина вече са направени.

Още новини