Начало Новини Актуално Националният статистически институт разчита и на преброяване чрез интернет

Националният статистически институт разчита и на преброяване чрез интернет

Актуално
преброяване

6 млн. лева могат да бъдат спестени от преброяването, ако 20% от населението попълни електронната преброителна карта. Това съобщи председателят на Националния статистически институт (НСИ) Мариана Коцева. Общо преброяването, което ще се проведе от 1 до 28 февруари, ще струва около 28 млн. лева.

Окончателната му цена обаче ще бъде изчислена след окончателно приключване на кампанията и обобщаването на резултатите.

От националната статистика очакват около 20 на сто от населението да се преброи чрез интернет. Прогнозата е на база на опита на Испания от миналото преброяване, когато там за първи път се е появила възможността за електронното попълване на преброителната карта и на база предварителното преброяване, обясни Деян Славов, ръководител на статистическото бюро във Варна. Той добави: Мисля, че за пробното преброяване постигнахме доста добър резултат. Във Варна например се бяха преброили 2000 души без никаква кампания.
За същинското преброяване в морския град ще са нужни около 2 млн. лева. Това означава, че ако 20 на сто от населението на България се преброи по Интернет, ще бъдат спестени пари за цялостните дейности в един до три големи града на страната, пише econ.bg.
За преброяването на един човек се очаква да бъдат изхарчени между 1,5 и 2 евро, при 4-5 евро средно за Европейския съюз. Финка Денкова от националната статистика обясни, че най-евтиното преброяване е било в Турция - по един долар на човек, но при миналото преброяване там са обявили военно положение, за да може да се справят.

Между 2000 и 6000 лева глоба и завеждане под наказателна отговорност заплашват преброителите, които злоупотребят с данни на хората, съобщи вчера Денкова. Все пак тя посъветва хората, които се притесняват да допуснат преброителя в дома си, да не го правят, тъй като попълването на преброителната карта може да стане и пред жилището. Отговорите за етническата принадлежност и вероизповеданието няма да бъдат задължителни.
За преброяването на населението през февруари са обучени 55 000 преброители и контрольори. Въпреки че не са им изисквани свидетелство за съдимост, от националната статистика гарантираха, че няма да има злоупотреба с данни и ще ги запазят в тайна.
Няма да влезе в дома ви полицай данъчен или лице, срещу което са постановени наказателни мерки, влезли в сила със съдебно решение, успокои Денкова. Около 100 000 лева ще бъдат отделени за рекламна кампания на преброяването през февруари. Тя ще започне от 24 януари и ще включва 4-минутен филм. Посланието на кампанията е "Има ме и мен в Преброяване 2011".
Преброяването по Интернет ще се проведе от 1 до 9 февруари, като всеки ще получи уникален код на електронната си поща. От 10 до 28 февруари ще се проведе класическото преброяване с анкетьори.
Ако сме се преброили по Интернет, трябва да им предоставим уникалния код. Попълването на електронната карта отнема около 10 минути, докато класическото преброяване - между 20 и 30 минути.

Още новини