Начало Новини Актуално Националният осигурителен институт ще предложи нова схема за плащане на болнични

Националният осигурителен институт ще предложи нова схема за плащане на болнични

Актуално

Националният осигурителен институт ще предложи нова схема за плащане на болнични, каза управителят на осигурителния институт Христина Митрева по време на пресконференция. Според схемата първият и вторият ден от болничния ще се плащат от работодателя, като той ще дава 80% от реалното възнаграждение на служителят. Третият ден ще е за сметка на работника, а НОИ ще започне да плаща болничните от четвъртия ден нататък.

НОИ ще поеме от 80% от осигурителния доход с таван до 2000 лв. Мярката е във връзка с това, че се наблюдава значително увеличение на разходите на общественото осигуряване за обезщетения за болест. Нашата позиция е твърда, че трябва да се спре източването на бюджета на НОИ, подчерта Христина Митрева, предаде Агенция Фокус. Тя посочи, че през първите три месеца на тази година около 160 хиляди повече са лицата, ползвали краткосрочни болнични, в сравнение със същия период на 2009 година, като за този период не се наблюдава грипна или други епидемии. Мярката, която предлага НОИ е временна, но все още не ясно за какъв период ще бъде в сила – до края на 2010 г. или до 2011 г. Мярката все още не е влязла в сила. Тя ще бъде обсъдена от Надзорния съвет на НОИ, който ще заседава петък – 16 април.
Наблюдава се тенденция за увеличаване на разходите по обезщетение за бременност и раждане. Това според Христина Митрева се обяснява не само с увеличената раждаемост, но и с факта, че работодателите осигуряват бременните служителки на по-високи суми в сравнение с останалите служители във фирмата.
69,7 млн.лв. са разходите за майчинство (при бременност, раждане и отглеждане на малко дете), сочат данните на НОИ за февруари. Броят на изплатените обезщетения за майчинство към февруари 295 983, което е с 28.2% повече от същия период на 2009 година.

Още новини