Начало Новини Актуално Националният жилищен компенсационен фонд не може да изплати обезщетенията на одобрените притежатели на лихвоточки

Националният жилищен компенсационен фонд не може да изплати обезщетенията на одобрените притежатели на лихвоточки

Актуално

Националният жилищен компенсационен фонд не може да изплати обезщетенията на одобрените притежатели на лихвоточки, каза пред журналисти Валентин Христов, председател на Сдружението на притежателите на компенсаторни инструменти. Общо 20 - 30 млн. лева трябва да бъдат платени тази година, а бюджетът на фонда за изплащане на компенсациите за 2009 година е бил намален от 18 млн. лева на 14 млн. лева.

Той даде пример, че ако през 1990 година със 190 000 лихвоточки е можело да се купи гарсониера, то сега обезщетението е 16 000 лева, предаде Агенция Фокус.
Масовата практика е хората да получават обезщетения в размер 6000-7000 лева, което не е обезщетение, а дребна помощ за тези хора, които са чакали толкова години, каза той. Тази година например 1262 души са получили по 565 лева. Нови срокове за кандидатстване няма да има, заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. Тя посочи, че срокът е бил удължаван няколко пъти и вече няма опашки от хора, които да чакат, за да кандидатстват за обезщетение. По думите й – твърде много се разширява кръгът на правоимащите и те не са 180 000.
131 000 души са отговаряли на изискванията на наредбата за обезщетение и са били картотекирани, като 90 000 души вече са обезщетени, посочи тя.
Със свое решение Конституционният съд е обявил за противоконституционно в граничната сума от 60 000 лева да се включват влогове, картини и други ценности. Така всеки притежател на лихвоточки според съда може да кандидатства за обезщетение дори ако има имущество, но на цена не по-висока от 60 000 лева по данъчна оценка. Освен това с решението на съда отпада срокът от 5 години за започване на строителство и покупка на жилище.
Менда Стоянова каза, че в бъдеще само за тези, които вече отговарят на условията във връзка с обявените за противоконституционни текстове може да бъдат определени срокове, в които да кандидатстват.

 

Още новини