Начало Новини Актуално Националната здравноосигурителна каса прави анализ за хепатита

Националната здравноосигурителна каса прави анализ за хепатита

Актуално

Националната здравноосигурителна каса има готовност да заплати за отчетените случаи на болни от хепатит А в Стара Загора и Хасково до критериите, определени за епидемична обстановка, съобщават от пресцентъра на Касата.

Регионалните каси в двата града правят анализ колко са случаите на заболели и с колко са надвишени предвидените бюджети на болниците по места. На базата на тези данни е разрешено в РЗОК - Стара Загора, да бъде направено преразпределение на средствата за болнична помощ, като в рамките на бюджета приоритетно те ще бъдат пренасочени към болниците, които приемат болни от хепатит А, пише вестник Старозагорски новини.
По клинична пътека за лечение на хепатитно болни НЗОК отпуска 800 лв. за 5-дневно лечение в болнично заведение. От началото на епидемичния бум до края на миналата седмица в МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" - единствената болница в Старозагорска област, която лекува заразени с хепатит, са били хоспитализирани над 300 човека. Според завеждащия инфекциозно отделение д-р Валерия Филипова при МБАЛ "Проф.д-р Стоян Киркович" единични са случаите на изписани пациенти на шестия ден.

Директорът на РЦЗ в Стара Загора д-р Златина Нанева коментира ситуацията пред "Старозагорски новини":
"Финансите за приетите и лекувани болни в МБАЛ "Проф.д-р Ст. Киркович" се поемат от НЗОК, а не от МЗ. Нашата дирекция е представител на здравното министерство. Смятам, че изходът ще е благоприятен за най-голямата ни болница в областта, още повече, че на 9 януари заведението получи пререгистрацията си. С болницата за рехабилитация и долекуване в курорта Павел баня нашата област приключи този важен етап по лицензирането на здравните заведения съгласно новия закон за лечебните заведения".

Епидемиолозите са категорични, че все още не е достигнат пикът на заразените с хепатит А. Пред БГНЕС националният консултант по епидемиология проф.Мира Кожухарова коментира, че броят им ще се увеличи до края на месеца. Тя обаче е категорична, че място за паника няма, тъй като и в предходни години са регистрирани такива случаи.
Тогава обаче лекуващите болници не бяха на делегирани бюджети, както сега.

Още новини