Начало Новини Актуално Националната инвестиционна програма за 2024 г. отпуска 68 мил. за проекти на общините

Националната инвестиционна програма за 2024 г. отпуска 68 мил. за проекти на общините

Актуално

Комисията по бюджет и финанси към НС прие окончателно Бюджет 2024 на второ четене, информира БНТ. Депутатите приеха списъка за инвестиционните планове на общините за 2024 г., подадени към Министерство на финансите.

За инвестиционни проекти на общините е предвидено да бъдат отпуснати 68 млн. лв. За първи път в план-сметката влиза програмата за финансиране на инвестиционни проекти на 265-те общини.

Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини: за общини с категория 1 - до 50 млн. лв.; за общини с категория 2 - до 30 млн. лв.; за общини с категория 3 - до 15 млн. лв.; за общини с категория 4 - до 10 млн. лв.; за общини с категория 5 - до 6 млн. лв.

За общините с население по данни на НСИ над 180 000 души общата стойност на проектите ще е до 100 млн. лв. Освен това народните представители от ресорната комисия приеха и методика, по която ще се облагат операторите на хазартни игри с новата такса от януари 2024 г.

Още новини