Начало Новини Актуално Националната електрическа компания е продала 7 500 гигаватчаса електроенергия извън границите на България

Националната електрическа компания е продала 7 500 гигаватчаса електроенергия извън границите на България

Актуално
НЕК износ енергетика

Националната електрическа компания (НЕК) отчете абсолютен рекорд в продажбите на електроенергия зад граница, като до края на годината компанията ще реализира износ от 7 500 гигаватчаса. Спрямо миналата година повишението в износа на ток е двойно. Данните представиха изпълнителният директор на НЕК Красимир Първанов и директори на дирекции в НЕК.

За 2009 г. изнесената електроенергия е била 3 693 гигаватчаса, а през 2006 г., която е била най-силната досега по износ на енергия - 6 900 гигаватчаса. Така НЕК поставя рекорд от създаването си, съобщи Първанов. Той обясни този резултат с добре организираните тръжни процедури, които се правят от НЕК от началото на годината.
Първанов посочи, че от началото на годината компанията е успяла да повиши цените на електроенергия на Балканите с 2 - 3 евро.

Средната продажна цена на НЕК е 45 евро на мегават. Много по-атрактивна цена е постигната при търга за износ на електроенергия към Турция. В документа е записано, че НЕК трябва да започне за изнася по 500 мегавата електроенергия за южната ни съседка от началото на 2011 г., но засега Турция не е подготвила преносната си система, така че да може да работи в синхрон с нашата. В момента, в който това стане, НЕК ще започне да изнася и това ще бъде много изгодно за страната ни, обясни изпълнителният директор на НЕК, информира Investor.bg.

Прогнозата на НЕК за 2011 г. е износът на електроенергия да е в количества, близки до тази година. Очакваме да се превърнем в лидер в износа на ток на Балканите, макар че Румъния вече се явява конкурент, каза Първанов.
Гърция обаче разчита на ток от България, водят се разговори и за директен електропровод към Италия, така че България да може да снабдява и тази страна, съобщиха от НЕК. Износът на НЕК през тази година ще е 21,6% от общото количество произвеждана енергия в страната.

Нарастването на износа компенсира известния спад на потреблението в страната, каза Константин Константинов, директор дирекция "Търговия с електроенергия" в НЕК. От тази година НЕК е започнала да сключва договори с местни търговци и те от своя страна изнасят, обясни Константинов. През тази година потреблението на електроенергия в страната се очаква да отбележи ръст от 1,5% спрямо миналата година, а през следващата да се повиши с от 5 до 8%.
Общата задлъжнялост на НЕК през тази година е намаляла, отчете още Първанов. Той категорично заяви, че политиката на НЕК ще бъде да не взима нови заеми, ако не са при изгодни условия. Единствено кредитирането и търговията с енергия могат да осигурят средства за НЕК, компанията няма да продава активи, заяви Първанов.
Според него ако кредитният пазар през 2011 г. предложи достатъчно добри оферти, НЕК би могла да обяви тръжна процедура за заем до 50 млн. лв., с който да подобри ликвидността си. Компанията се разплаща по всички стари заеми. Ще бъде разсрочено изплащането на 60 млн. лв. дълг към АЕЦ "Козлодуй" за енергия, като сумата е натрупана още от 2009 г., посочи Първанов.

Най-големите длъжници на НЕК са "Кремиковци" и "Химко" съответно с 200 и 40 млн. лв. задлъжнялост и не е ясно как НЕК ще прибере тези свои вземания. Чугунолеярен завод "Ихтиман" също е задлъжнял на НЕК с 6 млн. лв., но компанията не може да спре подаването на ток към него, защото от подстанцията се захранват и абонати на ЧЕЗ.

Още новини