Начало Новини Предстоящо Националната асоциация на зърнопроизводителите организира 11-и Национален агросеминар между 23 и 25 ноември

Националната асоциация на зърнопроизводителите организира 11-и Национален агросеминар между 23 и 25 ноември

Предстоящо

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) организира 11-и Национален агросеминар, който ще се проведе между 23 и 25 ноември в хотел "Maritim Paradise Blue", к.к. Албена. Темата на тазгодишното издание е "Устойчиво зърнопроизводство в условия на променящи се климат и пазари", съобщиха от НАЗ.  

Семинарът ще посрещне двойно повече изложители и над 450 души, ангажирани в земеделския сектор. Форумът ще предостави възможности за срещи и дискусии по актуалните теми в областта на зърнопроизводството. 

Поканени са президентът Румен Радев, министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Георги Тахов, председателят на комисията по земеделието и храните Десислава Танева и евродепутатът Атидже Алиева-Вели. 

Семинарът в първия ден ще бъде открит с лектори Снежана Благоева и Георги Ралчев от Постоянното представителство на България в Брюксел, проф. Валентин Казанджиев от Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ), доц. д-р Наталия Петровска и доц. д-р Валентина Вълкова от Института по царевицата – Кнежа.

Генерален спонсор на събитието е "Агрополихим". Компанията ще представи първите торове с нисък въглероден отпечатък. В новата "синя" серия продуктът амониев нитрат е произведен с почти нулеви въглеродни емисии.

Други теми, върху които ще се фокусира "Агрополихим", са инхибираният карбамид, течният тор със собствен транспорт и зърненият терминал – по-ниски транспортни разходи и въглеродни емисии при комбинирани доставки.

"Тайтън Машинъри" ще бъдат спонсор на събитието и ще открият втория семинарен ден с темата "Предизвикателства пред земеделието днес и технологии за устойчивост в променящи се условия на работа".

През втория ден от семинарната програма лектори ще бъдат компаниите "Синджента", НИК, БАСФ (BASF), "Кортева", "Лебозол", "Грийн граунд" (Green Ground), "Нюсийд" (Nuseed), "Плантс сол България" (Plant's Soul Bulgaria), "Агримат" и Ю Пи Ел (UPL). 

Васил Василев и Мариян Марков от "ТехноЛогика", част от европейския иновационен хъб АгроХъб.БГ, ще разкажат как използването на сателитни данни може да повиши добива и качеството на реколтата и да подпомогне ефективното управление на стопанството.

По време на събитието ще се проведе и награждаването на победителите в конкурса на НАЗ за едногодишна стипендия за студенти "Иван Генчев Танев". Отличието е учредено с Решение на Управителния съвет в памет на Иван Генчев Танев, основател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и негов председател в периода декември 2011 г. – август 2014 г.

Още новини