Начало Новини Актуално Национална пенсионерска организация

Национална пенсионерска организация

Актуално

Представители на 10 пенсионерски структури от цялата страна взеха участие в учредително събрание, организирано от Българска асоциация на пенсионерите - обединена!, съобщи за Старозагорски новини секретарят на националното ръководство Иван Чапразов. По думите му, над 70 души от третата възраст са участвали в събора, който се състоя на 2 юни т.г. в старозагорското Народно читалище Св. Климент Охридски.

Нашата цел бе изграждане на Национална пенсионерска организация, която да бъде единна за цялата страна. Някои структури обаче пожелаха да запазят юридическата и организационната си самостоятелност. Това фактически възпрепятства обединението! Все пак успяхме да учредим Национална организация на пенсионерите, в която ще участват 9 от всички 28 пенсионерски структури в страната. Скоро предстои нейното учредяване. За председател беше избрана моя милост. Ще продължаваме да търсим желаещи да се включат в нея..., заяви Иван Чапразов.

По принцип идеята за създаване на единна пенсионерска организация идва от Българската асоциация на пенсионерите - обединена, чийто председател е Иван Чапразов. Тя цели създаване на единна организация, която да приеме устав и да създаде общински структури за постигане на най-важните искания, които възрастните хора издигат вече над 20 години. Сред тях са приемане на Закон за възрастните хора, участие в Тристранния съвет, представителство в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, промяна в пенсионната система - справедливи пенсии и достоен живот.

Според мен организацията на учредителното събрание не бе добра! Устав се създава, когато се избере ръководство, а на учредителното събрание се започна отзад-напред. Не бях съгласен с този ред и напуснах сбирката!, заяви друг старозагорски лидер на хората от третата възраст - Димитър Юнкеров от Българската асоциация на пенсионерите.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини