Начало Новини Актуално Национална конференция Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво

Национална конференция Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво

Актуално

Председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов взе участие в работата на Национална конференция Борба с уязвимостите към корупция на общинско ниво. Форумът беше организиран от Международния републикански институт (IRI). На него присъстваха посланикът на САЩ Н. Пр. Херо Мустафа, кметове и заместник-кметове на 10 български общини - Стара Загора, София, Перник, Благоевград, Кърджали, Велико Търново, Разград, Русе, Враца и Бургас, експерти от България и чужбина и експерти, ангажирани с проблемите на местната власт. На събитието присъстваха още и директорът на Международния институт за Европа Пол Маккарти, президентът на Америка за България Нанси Шилър, общински съветници, експерти от различни институции и гости от европейски държави: Унгария, Латвия, Франция, Румъния.

На конференцията бяха представени резултатите от изследване, извършено от американската организация, на уязвимостта към корупция в десет български общини. С него са измерени възприятията на гражданите за администрацията и прозрачността на процеса на местно самоуправление в: Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Кърджали, Перник, Разград, Русе, Стара Загора и София.

Чрез изследването се измерват възприятията на гражданите за администрацията и прозрачността на процеса на местно самоуправление. Стара Загора е с най-добри показатели в частта за борба с корупцията, показва анализът на данните на Международния републикански институт. На форума Община Стара Загора беше представлявана от кмета Живко Тодоров. 

В рамките на панела Състояние на прозрачността и гражданското участие в общините и добри практики ръководителите на общинските администрации споделиха свършеното през последните години, както и работата на администрациите по важни теми като прозрачност, гражданско участие и антикорупционни политики. По време на дискусията кметове и заместник-кметове от десетте общини представиха добри практики на местните администрации по отношение на прозрачността, уязвимостта към корупция, противодействието на корупцията и гражданското участие при вземане на решения за развитието на общността. Обсъдени бяха и предложения за преодоляване на уязвимостта към корупция.

Всички общини са получили препоръка да включват повече граждани в обществените си обсъждания по важни теми.

Докладът на IRI ще бъде достъпен за широката публика на български език до няколко месеца.

По време на конференцията представителите на ръководствата на десетте български общини подписаха Пакт за превенция и противодействие на корупцията на общинско ниво, с който се ангажират да работят за ефективно използване на механизмите и структурите за превенция и противодействие на корупцията на местно ниво.

 

Документи за сваляне

Още новини