Начало Новини Актуално Национализираха парите от индивидуалните партиди, събирани от професионалните пенсионни фондове

Национализираха парите от индивидуалните партиди, събирани от професионалните пенсионни фондове

Актуално
пенсии

Парламентът реши индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове на работещите от първа и втора категория труд да бъдат прехвърлени в Националния осигурителен институт. Това стана след като депутатите одобриха промени в Кодекса за социално осигуряване на извънредно заседание на Народното събрание. Комисията за финансов надзор ще трябва да предостави информация за наличните по партидите средства на министъра на финансите, на управителя на НОИ и на изпълнителния директор на НАП.

При подписването на национално споразумение за пенсионна реформа между правителството, синдикатите, работодателите и частните пенсионни фондове, се регламентира прехвърлянето на активите в НОИ. Промяната беше подкрепена единствено от ГЕРБ и Атака.

Съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов призова професионалните пенсионни фондове да не изпълнят разпореждането. Костов посочи, че ще настоява Синята коалиция да атакува този текст в Конституционния съд, защото това е ограничаване на правото на собственост.  Костов заяви, че този закон е противоконституционен и не решава по никакъв начин проблема, пише Insmarket.bg. Това замъглява проблемът, скрива проблема, посочи Костов. По думите му държавата се намесва в отношенията като застава на страната на този, който не е внесъл вноските, за да компенсирате неговата безотговорност. Той уточни, че това означава покриване на задължения на частно лице. „Това не може да бъде толерирано, това трябва да бъде спряно”, категоричен бе Костов.

Още новини