Начало Новини Актуално Национален форум събра 25 младежки структури

Национален форум събра 25 младежки структури

Актуално

Преди 3 дни, на 13 ноември, в местността Парк Родопи край Пловдив, се основа Национален младежки форум (НМФ) - пореден оптимистичен опит за национално представителство на младите хора, оповестиха за "Новината" организаторите.

Учредителната сбирка е венец на упоритата работа на над 25 младежки организации, разделени в 4 квоти: политически организации, международни, национални и местни. Новата структура ще работи по модела на Европейския съюз за междусекторна младежка политика, кроят авторите й.

Регистрирана от област Стара Загора със седалище и клуб в Казанлък като организация-съучредител на НМФ е само СНЦ "Младежки център за развитие - взаимопомощ". Организацията е получила доверие от Общото събрание и представителство в Контролната комисия на НМФ след проведени тайни избори за 5-членния орган. Член на комисията от страна на Младежкия център за развитие - взаимопомощ е Антон Вълев. Той е председателствал учредителното събрание и е съучредител на самата вписана от старозагорския Окръжен съд организация, представена в амплоато си на национална. Критерии за националност организацията покрива от средата на годината с работата си в 5 района за планиране на страната - клубове в Стара Загора, Казанлък, Велико Търново, Горна Оряховица, Плевен, Варна, Димитровград и София.

За председател на НМФ е избран Веселин Илиев от Пловдив - делегат в Европейския младежки форум и председател на Младежко сдружение за мир и развитие на Балканите.
Национален младежки форум е доброволно обединение, което си поставя за цел да бъде изразител на мнението на младите хора, партньор на институциите и защитник на интересите на младежките организации у нас, формулираха организаторите.

Гости на събитието са били представители на Министерството на образованието, младежта и науката, Европейския младежки форум, най-голямата младежка платформа на Европа и Европейската младежка преса.
В подкрепа на създаването на Национален младежки форум се обявили националните младежки съвети на Германия, Белгия, Чехия, Гърция, Словения, Литва, Хърватска, Украйна, Грузия, Молдова и международни младежки организации като Световното скаутско движение, Европейската конфедерация на младежките клубове, Европейската младежка преса, Международната федерация на либералната младеж, Международната федерация на асоциациите на студентите медици, Младите европейски федералисти, Европейски студентски форум AEGEE, както и Генерална дирекция "Образование и култура" на Европейската комисия.

Информация: вестник Новината

Още новини