Начало Новини Коментари НАЧАЛО / ИКОНОМИКА Световната банка: Икономиката на България ще се забави

Световната банка: Икономиката на България ще се забави

Коментари

След силния растеж през 2022 година българската икономика ще се забави, следвайки тенденциите в Европейския съюз, според доклад на Световната банка.

Световната банка отчита, че инфлацията в България остава висока, което застрашава плановете за приемане на еврото през 2025 г.

Очаква се фискалният дефицит да остане под маастрихтския таван от 3% вероятно за сметка на намалени публични инвестиции.

От новото редовно правителство се очаква да ускори темпото на реформите.

Намаляването на бедността ще се забави, тъй като България е изправена пред по-бавен растеж и повишена инфлация. Достъпността на енергията продължава да бъде неотложен проблем.

Анализът на Световната банка сочи, че България се нуждае от нов набор от политики и амбициозни реформи за стимулиране на икономическия растеж, за да може да достигне средните нива на доходите в ЕС през следващите 15 години.

Страната трябва да отстрани институционалните и управленските си слабости и да осигури лоялна конкуренция, за да повиши ефективността на фирмите и разширяването на частния сектор.

Инвестициите в уменията на хората също ще помогнат за приближаване на икономиката към границата на производителността.

Ако България успее да преодолее тези предизвикателства с амбициозна програма за реформи, тя би могла да ускори икономическия си растеж до над 4% в периода до 2050 година. При сценарий без реформи обаче растежът може да се забави до 1,2% до средата на века.

Източник: КРОСС

 

Още новини