Начало Новини Актуално На територията на EVN България са инсталирани 552 MW мощности за зелена енергия

На територията на EVN България са инсталирани 552 MW мощности за зелена енергия

Актуално

552 MW инсталирани мощности за зелена енергия

По данни на EVN България, произведената за месец юли 2012 г. електроенергия от възобновяеми енергийни източници в Югоизточна България е 84 103 MWh (мегаватчаса) на стойност 40,5 милиона лева. Общо инсталираните мощности на територията на дружеството са 552 MW. Заради общественозначимата тема за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), EVN България продължава да информира за актуалното състояние на инсталираните мощности от ВЕИ и тяхното производство в Югоизточна България.

Тези мощности имат и пряко влияние върху разходите на компанията за задължително изкупуване на зелената енергия.

Делът на енергията от фотоволтаични централи е 86,5% от производството и 95,2% от разходите. На енергията от малки водни централи се пада 10,3 % от производството и 3,5% от разходите, а остатъкът се дължи на енергията от вятър. При сравнение с месец юни 2012 г. данните за юли 2012 г. сочат увеличаване на производството с 37%, а на разходите с - 56%.

Предвид запазване на благоприятните атмосферни условия за производството на електроенергия от ВЕИ през следващия месец EVN България очаква запазване на тенденцията за увеличаване на производството и респективно на разходите за закупуване на зелена енергия, съобщиха от пресцентъра на дружествот.

Още новини