Начало Новини Актуално На територията на бившия Агробиохим - безстопанственост и безхаберие

На територията на бившия Агробиохим - безстопанственост и безхаберие

Актуално

На територията на бившата фирма "Агробиохим" царят безстопанственост и нехайство. Това мнение изразиха членовете на областния кризисен щаб, свикан вчера от областния управител Йордан Николов във връзка с инцидента от 16 юли т.г., когато технологична сяра, изоставена от години, се подпали и горя часове наред.

Сярата се намира на територията на фирма "Смарт кемикълс" ЕАД, която навремето закупи бившите производства "Капролактам" и "Азотно" и "ТЕЦ", пише вестник Старозагорски новини. След като за скрап беше нарязано цялото технологично оборудване, впоследствие фирмата започна да събаря сградите и да извлича от тях метал. През април 2008 г. беше демонтирано съоръжението, покривало дотогава невложената в производство минерална сяра и тя остана под открито небе. На 24 април 2008 г. вестник "Старозагорски новини" предупреди за предстоящия екопроблем, ако сярата бъде запалена, но освен РИОСВ, нито една друга институция не реагира тогава. Медията ни информира още няколко пъти през 2008 г. за възможности от пожар, когато се взривяваха охладителните кули на ТЕЦ-а, но отново нямаше институционална реакция. Проблемът дори стигна до Народното събрание, но тогавашният министър на околната среда и водите Джевдет Чакъров успокои, че съхраняването на 50 тона сяра на открито не е опасно, позовавайки се на данни на Европейското бюро по химикали към Съвместния изследователски център към ЕС.
Вчера директорът на РИОСВ инж.Пенка Начева съобщи, че през 2008 г., след като екоинспекцията е била сигнализирана от частни охранители, е извършена проверка и са дадени предписания на фирмата да предприеме спешни мерки по обезопасяването и съхраняването на сярата с цел предотвратяване на възможност за замърсяване на околната среда, както и да информира писмено РИОСВ, "Гражданска защита" и Областна администрация за предприетите действия. В изпълнение на това предписание от "Смарт кемикълс" са отговорили, че са осигурили денонощна охрана, но не могат да решат проблема с недопускане на пожароопасни действия, за което се обръщат за съдействие към екоинспекцията.
През декември 2008 г. от МОСВ информират, че са направени предварителни разговори с фирми от Пазарджик и Нови Искър, където сярата от "Агробиохим" може да бъде използвана като суровина, а в случай на невъзможност тя да се депонира в депото за неопасни отпадъци в Стара Загора, като предварително се пакетира в чували. Дотук обаче приключват всички действия... до фаталния 16 юли т.г.
Директорът на ОД на МВР комисар Алекси Алексиев съобщи, че въпросната сяра вече е била палена веднъж - на 2 юли 2009 г., но тогава пожарът е бил бързо потушен. Той коментира още, че в бившия "Агробиохим" цари пълна безстопанственост и че той е язвата на града.
Вчера стана известно, че РИОСВ ще санкционира за неправилно съхранение собственичката на площадката Диана Кишкилова, за това, че въпреки направените предписания, тя не е предприела действия по депониране на сярата в депото за опасни отпадъци.
По време на заседанието на кризисния щаб беше направен пълен преглед на действията по потушаване на пожара от 16 юли 2010 година. Областният управител отправи критични забележки и настоя за подобряване на синхрона и координацията между службите. Участниците в срещата уточниха, че в зависимост от вида на произшествието, водеща в спасителните действия е различна служба. Пожарът от 16 юли не е точно пожар, а екологично бедствие, затова ръководната роля е била на "Гражданска защита", заяви ВНД началник на "Пожарна безопасност и спасяване" главен инспектор Румен Тодоров. На заседанието бяха начертани конкретни действия за подобряване на синхрона между отделните държавни служби. Решено беше също да се организира среща с ръководителите на фирми с тежка техника, която може да бъде използвана при ситуации по овладяване на производствени аварии, стихии, или бедствия.

За инцидента собственичката на "Смарт кемикълс" ще отнесе санкциите, но дали тя е единственият виновник? Нима ако всички отговорни институции си бяха свършили работата, щеше да се случи инцидентът на 16 юли?
Що се отнася до съмненията, че пожарът на 16 юли има връзка с публичното оповестяване на източника на обгазяванията, проведено на 17 юли, това ще трябва да установи полицията.

Още новини