Начало Новини Актуално На референдума имат право да гласуват 6 949 120 избиратели

На референдума имат право да гласуват 6 949 120 избиратели

Актуално

референдум гласуванеПо данни на ГД ГРАО, в избирателните списъци към 18 януари 2013 г. са включени 6 949 120 души, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на съвместна пресконференция с председателя на НОИ Ренета Инджова и Нина Симеонова, началник отдел Методология в ГД ГРАО.

Според Павлова не е коректно да се прави разлика между броя на българските граждани, включени в избирателните списъци, и данните от преброяването на населението, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Преброяването се извършва доброволно и е на анкетен принцип. В него се включват, и то ако желаят, лицата, които живеят в страната или пребиваващи към този момент в страната, посочи разликата министър Павлова. Избирателните списъци се съставят от общинските администрации, в които се води регистър на населението, и се отпечатват от ГД ГРАО въз основа на Националния регистър на населението и включват всички български граждани, отговарящи на изискванията за избиратели, независимо от местопребиваването им - в страната или в чужбина. Зад всеки запис на лице в регистъра стои официален писмен документ с доказателствена сила.

Също така е възможно да има разлика между предварително публикуваните избирателни списъци и окончателните данни от изборния ден, публикувани от ЦИК. Това се дължи на факта, че в деня на избора СИК или РИК могат да дописват избиратели. Възможна причина за това е навършване на пълнолетие от български гражданин, прекратяване на наказанието лишаване от свобода или отпадане на запрещение. Периодът на съставяне на списъци продължава и в деня на вота. В тях могат да се дописват и пристигащи от чужбина съграждани, които имат друг настоящ адрес, допълни регионалният министър.

Съгласно Конституцията на Република България, от 1991 г. насам право да избират имат всички български граждани, които са над 18 години, не се поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода, посочи тя.

Министър Павлова уточни, че от списъците за произвеждане на референдума на 27 януари т.г. са заличени 16 197 души. Тук се включват 7 315, изтърпяващи наказание лишаване от свобода, 7 102 поставени под запрещение, 1 773 заявили желание да гласуват в чужбина и 7 души, на които е издадено удостоверение за гласуване на друго място.

В момента в списъците са включени 668 столетници, 56 от тях са над 110 години, уточни регионалният министър. Тя информира, че от МРРБ е изпратено писмо до всички общини, в които има данни, че живеят такива хора, за да бъде направена проверка.

Още новини